Спас Русев лее акъл: Не искаме да сме шампиони като Славия и Локо (Пд)

снимка: lap.bg

Босът на Левски Спас Русев гарантира, че клубът е стабилен финансово, въпреки големия си дълг. За да се постигне това, по негови думи, феновете на отбора трябва да преминат към мобилния оператор Виваком, който налива пари на "Герена".

"Преди да говорим за Левски, тъй като аз съм в Левски в качеството си на най-големия акционер във Виваком, искам да кажа дали има сделка с Виваком, това е също част от уличния фолклор. Сделката е факт и този факт е датиран на 31 август. Виваком има нов собственик. Левски има нов собственик. В момента някои страни водят кампании и с юридически трикове се опитват да забавят вписването на новите членове на Надзорния съвет. Това е въпрос на дни да се случи. По отношение смяната на собствеността на Виваком, това е категоричен факт. Аз съм най-големият акционер с 46 процента", започна Русев пред Дарик радио.

"Преди около една година започна да се тиражира в медиите за увеличение на капитала във футболния клуб и това увеличение беше взето такова решение. Търгът за спечелването на Виваком се проведе миналата година октомври, но встъпването в сделката бе на 31 август тази година. След като на 30 август получих акциите в Левски и на следващия ден се стигна до сделката. Аз до 31 август имах ограничен достъп до компания. После първото нещо беше да проверя как е взето решението за участието на Виваком в увилечението на капитала на Левски."

"Оказа се, е такова решение няма. Даже акционерите по категоричен начин заявиха, че няма да участват в увеличението на капитала. Значи, някой някого е заблудил. Разбира се, това не означава, че ангажиментът на Виваком да помага на ФК отпада. До този момент на клуба са преведени малко по-малко от 10 милиона лева. Само онзи ден се преведоха 1 милион след връщането ми от Америка. От приключването на сделката в края на август – близо три милиона. Виваком по категоричен начин подкрепя финансово Левски и не виждам проблеми в бъдещето финансиране на клуба. Разбира се, трябва да се намери формата, по която да се сключи новият договор за увеличаването на капитала, което в момента се дискутира."

"Левски е стабилен. Миналата седмица предоставих план за сключване на договор, съобразен с одита и бюджета, съобразено с нуждите на клуба, което бях съгласувал с останалите акционери. За мое голямо съжаление и изненада, един от акционерите Милен Велчев е предложил друго споразумение, което не е в интересите на клуба. Да, факт е, че той е фен на друг отбор, но не мисля, че клубната принадлежност е бил водещ мотив, но това е факт."

"Парите, които се предоставят на Левски са спонсорски. Ако договорът не е оформен, а нуждите на отбора са в момента, се предоставят като заем, който после се изчиства. Парите, тези 10 милиона в Левски, са част от печалбата на компанията. Тези акционери са се лишили от част от печалбата в полза на Левски. Ако аз поддържам това решение, то останалите акционери нямат тази емоционална обвързаност, за тях са важни икономическите компоненти и защо го правим. Сметката излиза само в полза на Левски."

"Виваком биха желали да използват фенската маса от милион или над милион, за да промотират тези продукти. До този момент едва 25 000 абоната са се прехвърлили към Виваком, това е 0,25%. Това е нищо. Ако се постигне бройка от 100-200 хиляди абонати, Левски ще има стабилно финансиране за години напред. Отборът на народа и операторът на народа трябва да си подадат ръка и да работят заедно."

"За мен задача номер 1 е преструктурирането на клуба. Вкарахме одитор, за да направим тотална диагностика, за да отидем там, където искаме. Процесът ще бъде тотално прозрачен. Абсолютно е обяснимо, ще тръгне кампания в мрежата на Виваком, ще се обяснят тези специални програми, където ще съберем всички привърженици на Левски. Телекомът ще печели, а парите ще се връщат в клуба. Правилният модел е стабилна програма за самофинансиране. Моделът с един човек не работи. Затова тук се подаряват акциите. Затова всеки си тръгва с чувството за отървал се."

"Аз съм протива модела „шампиони на случаен принцип“. И Славия, и Локо Пд станаха шампиони и какво от това. Трябва да се промени моделът в клуба. Тотална реорганизация. Да се почне от ДЮШ и се стигне до представителния отбор. В момента по начина, по който оперира българският футбол, той е в зависимост от един човек или спонсор. Лудогорец е зависим от г-н Домусчиев, Левски – може би от Виваком, ЦСКА – от Гриша Ганчев. Този модел в дългосрочен план не работи. Отборите трябва да се преструктурират и да могат да се самоиздържат."

"Никой не се опитвал да го направи досега. Аз вярвам в това. Искам Левски да е шампион, но основната ми цел е Левски да е европейски клуб и да се задържа в Европа. Парите не решават от само себе си проблема. Лудогорец – съвременен клуб, с модерна база, всички казват, че е класи над останалите. В същото време в Европа разбираме колко сме далеч от големия футбол. Дали ще е 6:0 или 3:1 тук, няма значение. Малко познавам г-н Домусчиев, но най-голямото удовлетворение той ще получи, когато отборът печели футболни мачове. Юнайтед похарчи огромни пари, но това не им гарантира успехи засега."

"Левски в момента има около 20 милиона лева задължения. Юнайтед има един милиард дългове. Въпросът е дали може да погасяваш дълговете си. Левски няма проблем в това и е подсигурен", добави Спас Русев.

Русев обясни, че няма никаква връзка с Бойко Борисов и Делян Пеевски, че договорът с Виваком е най-големият в историята на българския футбол, и успокои феновете, че Левски вече е в сигурни ръце. Той сподели, че познава и Кирил Домусчиев, и Гриша Ганчев, но не поддържа никакви контакти с тях.

Новият собственик определи като своя основна цел да върне хората на стадиона, обясни детайли за слагането на козирката и таблото на Герена.

„Търся треньор, който да бъде българският Фъргюсън,“ отбеляза Русев, и разказа също за раздялата с Люпко Петрович.

Бойко Борисов и Делян Пеевски в схемата ли са, в която участва и Спас Русев? „Не знам Бойко Борисов и Делян Пеевски в коя схема са, но категорично те не са в схемата, в която аз участвам. Делян Пеевски не съм го виждал може би от времето на НДСВ. Премиерът нямам тази чест и удоволствие, да се срещам с него и да обсъждам каквито и да било теми, камо ли Левски. Освен това не съм убеден, той всъщност от Левски ли е, защото не го виждам на трибуните. Аз не мога да го твърдя.“

За спекулациите за връзка между Борисов и Левски, и защо съществуват изобщо, Русев обясни: „Той е такъв тип политик, и каквото и да се случва в страната, хората му го приписват. Но в конкретния случай, той няма никакво отношение, мога да ви го гарантирам. Поне към мен. Единствената причина, поради която аз съм в отбора е големият спонсорски договор с Виваком. Това е най-големият спонсорски договор в историята на българския футбол.“

За Люпко Петрович - „Аз се срещах няколко пъти с Люпко Петрович и изпитвах дълбоко уважение към него. По тази причина бе изненада напускането и начина, по който го направи. Той е голям професионалист, работеше всеотдайно в Левски и не трябваше хората да го запомнят по този начин. Хората в България ще го запомнят по начина, по който той си тръгна от Левски. А начинът, по който той си тръгна от Левски – един час преди мача – дали това е било негова лична мотивация или е имало друг тип конспирация, мога само да гадая, но по начина, по който бе направено, се целеше да се навреди на клуба. Съжалявам, защото аз исках той да завърши шампионата. Той бе споделил с мен, че това ще е последната му треньорска работа в Левски, а аз исках да го изпратим като шампион. Никога неговата смяна не е била коментирана.“

За Станимир Стоилов - „Дали ще е Станимир Стоилов, дали ще е Наско Сираков, дали ще са други имена от голямото семейство на Левски, винаги при една смяна на собственост, те започват да циркулират. Вратите на Левски винаги са отворени за Станимир Стоилов. В момента той има договор за още една година с друг клуб, и преди всичко трябва да има коректно отношение към сегашните си работодатели. Ако той е свободен, или реши да прекрати договора си, вратите на Левски са отворени винаги. Нямам представа какво е възнаграждението му, нито за финансовите му условия, не съм запознат с такива детайли.“

За Наско Сираков - „За мен Наско Сираков е една от легендите на Левски и за мен е странно и необяснимо по какъв начин и защо клубът е направил така, че част от тези легенди, да бъдат изгодени. Тях ги няма на трибуните. В първия ми ден ми казаха, трябва Левски да има човек в Изпълкома на БФС. Аз останах изненадан, че Боби Михайлов, Мишо Касабов, Наско Сираков, те не ги приемат като хора на Левски. Това е друго нещо, с което искам да се преборя в клуба. Може би Гонзо е прав, че в Левски са като орел, рак и щука. Тези хора трябва да са на трибуните и хората да стават, и да им ръкопляскат. Ние ги гоним.“

„Често се случва, като ситуация като тази с Люпко, да изгрее звездният миг на помощник треньора. Сегашните помощник треньори са от отдавна в клуба. Те са наясно с първия тим, имат нужната подготовка, аз имам пълно доверие в тях и съм убеден, че успешно ще завършат шампионата.“

„Аз търся треньор, който да бъде българският вариант на Фъргюсън. Който да остане в клуба повече от 10 години, който да игради облика, стила на отбора. Въртят ми се варианти. Част от играта е оптимизмът. Във футбола, колкото и да нямаш шанс, казваш – може пък и да спечелим.“

За Диана Иванова – новият изпълнителен директор на Левски „Не смятам, че недоволството на Петрович е резултат от недоволството от разговори за премии в съблекалнята. Проблеми с премии няма. Няма неизплатени премии, които са залегнали в договорите на футболистите. Може да се каже, че е екзотично, но не е изненада нейното назначение. Тя е в клуба от 5-6 години, занимавала се е с контакти с УЕФА, с договорите на футболистите, доста опитен човек и имам пълно доверие в нея. Аз съм убеден, че ще се справи. Тя няма да се занимава с първия отбор, тя ще се занимава с администрирането на клуба.“

Нови попълнения през зимата - „В момента господин Чиликов е в Португалия, наблюдава няколко футболиста. Подготовката по набелязването на попълнения в отбора по време на зимната пауза, е в ход.“

Козирката - „Действително казах това за козирката, и смятам, че е приоритет №1. Секторът, по начина, по който е изграден, няма хидроизолация, и ако не се покрие, ще има големи загуби. Но се оказа, че изграждането на козирка не е толкова лесно, колкото опъването на чадър. Това е сложна, огромна конструкция, тежи 600 тона, виси над главите на близо 10 000 човека, и не може да се правят компромиси. Технологичното време за изграждането е шест месеца. Дилемата беше, ако трябва да я монтираме сега, да затворим стадиона и да пренасочим мачовете на друг стадион. Обсъдихме тези неща, конкурсът за подизпълнител е приключен. Това е един от моите приоритети. Понякога моите желания са по-големи от това, което може да се случи. Козирката освен сложно е и доста скъпо съоръжение, ще струва около 4 милиона лева. Същото е по отношение и на таблото. Искахме да сменим и цялата LED-система. Трябваше да бъдем сигурни, че избираме най-доброто.“

Футболисти или козирка? „Трябва да се намери балансът и трябва като приоритет да бъде подсигуряването на клуба. Защото иначе ще има несигурност и обезсмисля влизане в Европа.“

"Всичко започна от социалните мрежи, всеки се опитва да види дали може да капитализира от масата си последователи. Левски има един огромен капитал, над 1 милион фенове. Това е капиталът на отбора. Левски трябва да работи много тясно с феновете, като един тим, тук е ключът към стабилността в бъдеще."

"За мен това е необяснимо. В сряда толкова важен мач с Черно море и имаше 1000 човека. А като четеш в сайтовете имаш чувството, че става въпрос за стотици хиляди. Но това е като кокошката и яйцето. Хубавият футбол идва с вдъхновението, а вдъхновението идва с хората по трибуните. Виваком дава близо 10 милиона, и ги даде, за да подкрепи фенове 1000 човека ли. Моят голям проблем е, че когато китайците бяха тук, не бях сигурен дали трябва да ги поканя на стадиона, защото ако видят 1000-2000 човека, ще кажат това ли е клубът, който ние искаме да подкрепяме?! А ние с тях искаме да договорим много голям договор."

"Не съм се срещал с феновете. Исках първо да се ориентирам в клуба. Но естествено, че ще го направя."

"Ние трябва да преследваме шампионската титла още тази година. Това е в духа на Левски. И така искам да дадем малко радост за тези фенове. Минимум две години ще бъдат необходими да се поставят основите на трансформирането."

"Бившите собственици ги срещнах два дни преди Общото събрание. Господин Тонев остави изключително добро впечатление в мен."

Получил ли е поздрави или изобщо в контакт ли е с други големи собственици на футболни клубове в България като Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев...? „Не са ме поздравили. Познавам и двамата, не поддържам контакти с тях. Даже на мача с ЦСКА си мислех, когато срещу мен изстреляха ракета, че двамата президенти в Англия седят един до друг. А тук нещата се разделят. Става въпрос за спортна игра, която носи радост на хората. Аз се ужасих от факта, че ракетата е изстреляна към мен. А от факта, че изстрелваш ракета в посока на хора, с цел да ги нараниш... Може да е жена, може да са деца... За мен това бе необяснимо. Защо това трябва да се случва?!“

„Феновете трябва да бъдат абсолютно спокойни за бъдещето на Левски. Аз ги разбирам, и не ги видя. Това е Левски и докато други отбори чрез финансови машинации ощетиха държавата, като не си платиха данъци, Левски е тук, той си плаща данъците, ще съществува и ще продължава да бие. Защото Левски не може да си позволи нищо друго, освен да побеждава. Левски е подсигурен, но Левски има нужда от феновете. Не да бъдем санкционирани и наказвани, а да работим като един тим, защото каузата е обща. Аз не виждам различие в езика.“

„Най-вече искам да кажа нещо на феновете на Левски. Понякога има разделение, кой е по-голям левскар. Виждам деца в сектор Б, на по 20 години, които претендират, че са по-големи левскари от мен. Аз съм на 62 години и през целия си живот съм бил от Левски. Допринесъл съм много. Поемането на клуб не е като да спечелиш обществена поръчка. Тук няма upside, всичко е downside. Всички негативи са за собственика. Ти се лишаваш от собствената си свобода, за да помогнеш на любимия си клуб. Да не се делим на по-големи и по-малки левскари. Да се обединим и заедно да изградим новата история на Левски. Искам да върна хората на стадиона. Трябва да имаме matchday – денят, в който отборът ти играе мач.“