Новият бос на УЕФА: Скачам на богатите, ШЛ не трябва да е само тяхна

снимка: depor.com

Александър Чеферин беше избран за президент на Европейската асоциация - УЕФА, а при гласуването получи 42 гласа срещу 13 за опонента си Михаел ван Прааг от Холандия.

48-годишният адвокат обяви, че медиите не бива да очакват от него поведение на шоумен, а също така и че ще се изправи срещу големите клубове, които искат да наложат своя диктат в европейския футбол.

"Аз не съм шоумен, нямам его, което искам да си показвам постоянно. И не съм човек с нереалистични обещания, обяви сериозният словенец при избора си на конгреса на УЕФА в Атина.

"Моята малка и прекрасна страна Словения е много горда, че неин гражданин поема управлението на футбола в Европа и аз се надявам, че един ден всички вие ще бъдете горди, че сте ми гласували доверие.

Чеферин заяви, че първата му задача ще бъде борбата с неравноправните промени в Шампионската лига и опитите за налагане на Европейската клубна асоциация с идеи за промяната на Шампионската лига. УЕФА преди месец беше принудена да приеме 16 места да се дават за първите четири страни в Европа, а тези квоти са за сметка на малките страни.

"Независимо дали го искаме или не, това е въпрос, с който ние трябва да се справим от самото начало. УЕФА е много солидна и силна организация, но във времето когато е била без управление, са допуснати някои неща, които аз лично намирам за наприемливи".

"Ние трябва да покажем, че сме организация на всяка една от 55-те страни-членки и в същото време можем да осъществим диалог и с клубовете. Така че смятам, ще намерим решение.

Чеферин наследява Мишел Платини на поста, който пое УЕФА от 2007-а година, два пъти беше преизбиран, а сега до края на мандата му има 3 години и тях именно ще поеме словенеца.

Холандецът Михаел ван Прааг поздрави новоизбрания си конкурент и заяви: Алекс и аз имахме много общи идеи и цели. Програмите ни съвпадаха по много точки. Искам да му кажа, че ще има моята подкрепа. Няма да позволя богатите клубове да му сложат пистолет на главата".