Златен дъжд: Лудогорец заработи 66 милиона лева за 5 години в Европа

Лудогорец заработи около 66 млн. лева за петте си участия в евротурнирите от дебюта си през 2012/13. Точната цифра само от наградния фонд на УЕФА е 33 194 990 евро. 

Разградчани имаха два слаби сезона - първият и четвъртият, в които отпадаха още от първия си съперник, но настоящата кампания скоро ще се окаже най-успешната в историята чисто финансово.  Както е известно, евроцентралата има право да променя на три години правилата и бонусите за турнирите, като новият цикъл стартира от 2015-а. Когато тимът за пръв път влезе сред 32-ата елитни тима на Стария континент, премиите бяха по-малки. 

Рекордната сума дотук за Лудогорец бе от 14 365 000 евро за сезон 2014/15, когато събра 4 точки в груповата фаза. Тя бе формирана както следва: 2,1 млн. евро от успеха в плейофа над Стяуа, 8,6 млн. евро от влизането в групите, 1,5 млн. евро от 4-те спечелени точки и 2 435 000 от маркетпула. 

Отделно са парите от билети и тв права за втория и третия квалификационен кръг, но през годините те едва ли са надскочили 1 млн. лева. Цифрата от маркетпула вероятно малко ще се вдигне сега, но, общо взето, се движи в този диапазон (2-2,5 млн. евро) за страните от калибъра на България, посочва "Тема спорт". Сега бонусите са по-големи както за влизане в групите (12 млн., преди 8,6 млн.), така и за победа там (1,5 млн., преди 1 млн.). За триумфа си миналия сезон Реал Мадрид прибра 94 млн., а финалистът Атлетико - 82 млн.

Играчите на Лудогорец пък ще получат по 250 хиляди лева премия за класирането си в групите на Шампионската лига. Бонусът е бил оповестен лично от собственика на клуба Кирил Домусчиев в съблекалнята на стадиона в Пилзен минути след равенството с Виктория (2:2).

Интересното е, че същата сума бе обявена от спортното министерство за златен медал на игрите в Рио, но такъв така и не бе извоюван. Вчера в една от социалните мрежи се появиха любопитни видеоклипове от чужденците Клаудиу Кешерю и Густаво Кампаняро.  В тях се чува как футболистите при научаването на размера на премията от боса - 200 000 лева, започват да скандират: "Още 50, още 50". 

Възгласът първоначално бе приет от Домусчиев с отрицателно поклащане на пръста и широка усмивка, но после в еуфорията, тръгвайки да излиза от съблекалнята, даде знак на съгласие с ръка. Факт е обаче, че тези премии са без аналог. Общият размер на бонусите е около 8 милиона лева, а очакваният приход от УЕФА е над 14 милиона евро.

След успеха над Цървена звезда, който гарантира минимум участие в групите на Лига Европа, обещаният бонус на калпак е бил 100 хиляди евро.  Интересното е, че през 2014 година, когато бе отстранен Стяуа, при влизането в групите на ШЛ премията е била 100 хиляди евро. Тогава заради геройството си Козмин Моци получи отделен, специален бонус. На него бе кръстена и трибуна на стадиона в Разград.