(ВИДЕО) Словения е прокълната земя за левскарите

снимка: levski.bg

Само след два дни Левски за четвърти път ще се изправи срещу словенци в евротурнирите. В четвъртък от 21:00 часа сините излизат на стадион "Людски врът" в Марибор срещу едноименния тим. И ще се опитат да сложат край на черната си серия в бившата югославска република. В трите си визити там Левски неизменно си е тръгвал с наведена глава. Интересното е, че в досегашните случаи тимът от "Герена" винаги е бил гост в първия мач. Така е и този път срещу Марибор, отбелязва вестник "Тема спорт".

Софиянци дебютират срещу словенци през сезон 1994/95. Тогава жребият им отрежда да срещнат Олимпия Любляна в предварителния кръг на Купата на УЕФА. Сините са сочени за тотален фаворит. Още повече че в състава им са току-що станалите четвърти в света Емил Кременлиев, Цанко Цветанов, Златко Янков - тримата започват като титуляри, а Наско Сираков е оставен резерва, тъй като само дни по-рано е приключила ваканцията му. През първото полувреме Олимпия избухва в рамките на 4 минути. Дости е точен на два пъти - в 34-ата и 38-ата пронизва Олег Моргун. Налага се на почивката да влиза Сираков. Той успява да изравни (вкарва в 58-ата и 74-ата минута). И когато Левски се готви за обрат, отново Дости (75) попарва надеждите му. Въпреки това сините са уверени, че ще свършат работата си на реванша. Той започва отлично - още в 7-ата минута Станимир Стоилов извежда Левски напред, но българите се провалят и в крайна сметка губят с 1:2 след попадения на Новак и Павлин.

Две години по-късно съдбата дава възможност на Левски да си върне на Олимпия, но този път в турнира за Купата на носителите на национални купи (КНК). На стадион "Бежиград" в Любляна обаче сините допускат ново поражение - 0:1, след като Бозго праща топката в мрежата на младока Димитър Иванков. С тази победа и последвалите драматични събития на ответния мач в София -сините водят с 1:0 след 90-минути, попадение в продълженията не пада и след това губи с 2:4 след дузпи, Олимпия влиза във фенския ни фолклор - агитката на ЦСКА измисля песен...

 За последно Левски гостува в Словения преди 11 години. И третият опит да превземат тази страна обаче остава неуспешен. Срещу Публикум в Целье възпитаниците на Станимир Стоилов допускат поражение с 0:1 в първия двубой от втория квалификационен кръг на Купата на УЕФА. Единствения гол в срещата отбелязва Доминик Бершняк. Титуляр в срещата бе настоящият спортен директор на Левски Станислав Ангелов. На реванша обаче тимът от 'Герена" успява да сломи съперника - 3:0 с два гола на Христо Йовов u един на Валери Домовчийски. От тази победа започна Синята приказка. Столичани изиграха още 12 мача в надпреварата - отпаднаха от германския Шалке 04 на четвъртфинал.