Германия е на колене, Франция си осигури среща с Португлаия за европейската титла (ВИДЕО + СНИМКИ)

галерия:

снимка: uefa.com

Отборът на Франция се класира за финал на Европейското първенство, на което е домакин, след като се наложи с 2:0 над тима на Германия.

И двете попадения за "петлите" релизира Антоан Гризман, който даде сериозна заявка за голмайсторския приз на турнира, след като вече има шест гола.

За цялата среща играчите на Йоахим Льов успяха да организират изключително малко опасни положения пред Лорис, а най-доброто бе пропиляно от Химих, който нацели страничната греда.

Това е първи финал за Франция на голямо първенство след Мондиал 2006 и първи на Европейско от 2000 година.

Статистиката пък показва, че всеки път, когато Франция играе 1/2-финал на Европейско първенство, те печелят и титлата - 1982 и 2000 година.

В първите 15' от срещата Франция започна по-добре и в 6' Гризман се освободи добре, но Нойер изчисти с плонж. След 10' обаче Германия бе по-добрият тим и създаде две добри положения.

Първо Джан центрира към Мюлер, чиито шут обаче премина в страни от вратата, а секунди по-късно халфът на Ливърпул стреля от от дъгата на наказателното поле, но капитанът на Франция Лорис с перфектен плонж опази вратата си суха.

След 30' игра на "Стад Велодром" Бундестимът владееше повече топката и единствено Нойер бе в собствената си половина. В 25' Швайнщайгер насочи опасен удар извън наказателното поле, но Лорис внимаваше и изчисти в корнер.

В добавеното време на първата част капитанът на Германия Швайнщайгер игра с ръка в наказателното поле, което доведе до жълт картон и дузпа, отсъдена от Никола Рицоли. Зад топката застана Гризман, който прати Нойер в обратния ъгъл - 1:0.

В 72' се стигна до една от рядките грешки на Нойер, която доведе до втори гол във вратата му. Погба излъга добре Мустафи. Халфът на Юве центрира, Нойер изби, но топката падна на крака на Гризман, който реализира втория си гол в срещата и шести от началото на Евро 2016.

120 секунди по-късно Кимих нацели гредата зад Лорис, като това бе първото чисто положение за играчите на Льов през втората част.

Преди мачa

Домакините от Франция ще се опитат да зарадват многобройните си сънародници, които ще ги подкрепят от препълнените трибуни на стадиона в Марсилия.

4158663

Франция не започна по най-добрия начин Евро 2016, след като трудно спечели първата си среща с Румъния. В последния си мач обаче играчите на Дидие Дешан изригнаха, побеждавайки приятната изненада на турнира Исландия с 5:2.

Германия от своя страна също е един от най-големите фаворити за спечелването на титлата, като към момента играчите на Йоахим Льов имат допуснат едва един гол в редовното време, който падна миналата седмица при 1:1 с Италия. Въпреки това Бундестима спечели при изпълнението на дузпите.

4158664

Състави

Франция: Лорис, Евра, Гризман, Пайе, Жиру, Матюиди, Погба, Сисоко, Саня, Косчелни и Умтити.

Германия: Нойер, Хектор, Хьоведес, Швайнщайгер, Йозил, Дракслер, Мюлер, Джан, Боатенг, Кроос и Кимих.