Суеверията на топиграчите и отборите на Евро 2016

снимка: БГНЕС/EPA

Легендарният американски музикант Стиви Уондър изпя в своя песен, че суеверията не са начин на живот и това са неща, на които вярваме, но не разбираме (superstition ain't the way). 

Специално за европейското първенство по футбол обаче е време именно за такива. Полша и Португалия играят по-късно днес на първия четвъртфинал, като и в двата отбора има задължителни ритуали за спазване.

Никога няма да видите уелският селекционер Крис Коулман без сакото на своя костюм. Защо? Защото точно в началото на своето управление в националния отбор той загуби с катастрофалното 1:6 срещу Сърбия в световна квалификация.

"Помня, че в този ден беше ужасна жега и махнах сакото си. От този момент насетне, независимо какви са температурите навън, не си свалям сакото. Просто не искам онзи мач да се повтори отново пред очите ми", спомня си Коулман началото на своя престой в отбора.

Италианците също имат своите странни ритуали. Един от тях се състои в това, че преди всеки мач пред целия отбор изнася реч различен играч от този, който го е направил в предния. И така до края на турнира - до спечелване на купата или отпадане. Това до момента дава резултат, след като италианците надиграха Испания на осминафинал.

"Този път беше мой ред. Казах на момчетата, че трябва да спечелим мача със сърце", каза Емануелe Джакерини след победата с 2:0 над европейския шампион. И неговите съотборници го послушаха.

Не е тайна, че талисманът и най-добър футболист на португалците Кристияно Роналдо спазва редица ритуали преди всеки един мач. Независимо дали той е на национално, или на клубно ниво. Ако отборът пътува със самолет, той задължително трябва да слезе първи от машината на летището. Ако превозното средство е автобус, Роналдо трябва да бъде последен. Освен това, нападателят на Реал Мадрид винаги стъпва първо с десния крак на тревата на стадиона.

Нападателят на германците Марио Гомес пък е може би единственият, който свързва понятието суеверие до повика на природата. Когато е бил млад футболист, той винаги е използвал писоара, разположен в лявата част на съблекалнята. За щастие, той е надраснал това.

"Вече използвам този писоар, само ако е свободен. Но ако има някой там, отивам на десния", казва с усмивка Гомес.

За някои отбори ритуалите вече се оказаха излишни и те напуснаха европейското първенство във Франция. 

Англичаните бяха изненадващо привързани към малкото плюшено лъвче Лео, което дори "изгледа" осминафинала срещу Исландия от резервната скамейка. Като част от отбора, Лео също изхвърча от турнира след сензацията на века.