Трева от Словакия закопава Евро 2016, мощен скандал разтърси УЕФА

снимка: БГНЕС/EPA

Шумен скандал между УЕФА и френските спецове по поддръжката на футболни терени разтърси европейското точно преди кървавите мачове от преките елиминации. Той бе само въпрос на време при вида на отчайващото състояние на терените на 3 стадиона - "Сен Дени" в Париж, "Велодром" в Марсилия и най-вече "Пиер Мороа" в Лил.

УЕФА, която управлява всички френски стадиони по време на Евро 2016, има пълен монопол върху всичко, включително и тревата на игрищата. Резултатът? Доста от терените приличат на картофени ниви, по-подходящи за мачле между ученици, но в никакъв случай за голям международен турнир за професионалисти. Първи изреваха селекционерите начело с френския Дидие Дешан, чийто отбор се измъчи първо на "Велодром" срещу Албания (2:0 чак в края на мача), а после на "Пиер Мороа" в Лил срещу Швейцария (0:0).

Стресната, УЕФА веднага поръча пълна смяна на злополучната боядисана трева в Лил. Тя започна веднага след мача Италия - Ирландия и трябва да приключи в днес следобед.

В неделя играчите на Франция и Швейцария постоянно се подхлъзваха на тревата в Лил, като на полувремето на терена бяха изстреляни "експерти" с обикновени вили да пробват да постегнат нивата. Организацията на френските специалисти по поддръжка на терени SFG с президент Жан-Марк Лекур моментално обвини УЕФА за гафовете. Бе назован и главният виновник - консултантът на УЕФА Ричард Хейдън, един от най-големите световни специалисти в тази материя. Преди Евро 2016 той изрази опасения за терените в Лил, Ница и Марсилия, където рок групата AC/DC имаше концерт по-малко от месец преди старта на първенството. Хейдън поръча на местните да подменят тези 3 терена със словашка трева, осигурена от австрийска фирма за сумата от €600 000. В резултат - пълно фиаско, като дори директорът на Евро 2016 от УЕФА Мартин Кален процеди през зъби: "Терените трябва да са по-добри и ние не сме доволни!" 

В отговор френските експерти и тяхната организация SGF контраатакуваха. "Организаторите на първенството искат да си измият ръцете от всякаква отговорност, като обвиняват висококвалифицирани професионалисти, каквито са експертите по френските терени - се казва в официално изявление на SFG. - Тази позиция е, меко казано, скандална, след като нашите експерти бяха системно пренебрегвани при вземането на решения, а съветите им - отхвърлени. Консултантът (Хейдън), упълномощен от УЕФА, реши за подходящо да сложи несъвместима трева от австрийска фирма за стадионите в Марсилия, Лил и Ница въпреки препоръките на френските специалисти. Именно тези терени са проблемните днес - което сигурно е случайност."

На Евро 2016 с участието на 24 отбора ще се изиграят общо 51 мача в рамките на един месец, поради което изискванията към терените са по-големи от всякога. Някои стадиони приемат 6 мача, а влажното време във Франция видимо влияе върху тревата. Злополучният терен в Лил, трябва да издържи два важни мача от преките елиминации: петия осминафинал между Германия и Словакия и втория 1/4-финал на 1 юли. Жан-Марк Лакур, президентът на френските градинари от SFG, отсече: "Моите сънародници в никакъв случай не са отговорни за некомпетентността и саботажа от страна на наемници, използвани за първенството. Беше грешка УЕФА да разчита на британски градинари за шампионата, сега вече можем да видим границите на тяхната компетентност", нападна той Хейдън, който не е британец, а ирландец.

Последният отказа да коментира скандала пред "Таймс", а УЕФА твърдо го подкрепи срещу "напълно безпочвените критики".  Във Франция всички са единодушни, че най-добрият терен на Евро 2016 е този на "Парк де Пренс", стадиона на ПСЖ. Клубният шеф по поддръжката на терена е британец - Джонатан Колдърууд.