Престижно списание отсече: Вечното дерби Левски-ЦСКА е сред 40-те най-люти в света

снимка: БТА

Вечното дерби на българския футбол между Левски и ЦСКА попадна в изключително престижна класация на списани "FourFourTwo". Непримиримият сблъсък на "сини" и "червени" се нареди сред 40-те най-велики битки в историята. 

Той е на 37-о място, като списанието изважда списъка на части от по 10 мача, като след четири дни ще стане и кое е най-якото дерби в света. Ето и какво пише в материала на изданието, посветен на Левски - ЦСКА. 

"Това дерби се нарича "вечно", но няма нищо столетническо в него. Дори някои да твърдят, че ЦСКА има корени в по-стар военен отбор, този тим е създаден едва през 1948 г. Може би осъзнавайки, че закъснява за партито в българския футбол, този нов отбор установява бърза доминация през 50-те години на миналия век."

"Тогава обаче среща яростна съпротива от Левски и тя продължава и занапред. Така през следващите десетилетия ЦСКА печели 31 титли, а Левски - 26. Никой от тези тимове не е ставал шампион от 2008 г., но това само прави битката много по-важна за феновете, които са жадни за успех в нея."

"Най-върховното дерби в съперничеството е през 1985 г. във финала за Купата на България. В този мач съдията Аспарух Ясенов има някои доста спорни отсъждания. Вратарят на Левски Боби Михайлов го удря два пъти."

"ЦСКА печели този мач с 2:1, но след последния съдийски сигнал следват батални сцени и няколко минути боят е налице, въпреки намесата на полицията. Управляващата комунистическа партия действа по познатия начин и закрива двата клуба. След това налага доживотни наказания на най-въвлечените в грозните сцени играчи. Сред тях е и тийнейджърът Христо Стоичков."

"Но после наказанията са отменени, а някои от участниците стигат високи върхове в кариерите си. Например Михайлов, който игра в Рединг, но там се запомни само с прическата си, сега е президент на Българския футболен съюз", пише в материала си "FourFourTwo".