България печели от избора на Инфантино

снимка: БГНЕС/EPA
Българският футбол се представя слабо на терена в квалификации и турнири, но се издига в канцелариите. Изборът на досегашния генерален секретар на УЕФА Джани Инфантино за президент ще се отрази положително върху позициите ни в световната централа, съобщава "Труд". Борислав Михайлов като член на Изпълкома на УЕФА от години е близък с Инфантино.

Докато отношенията на БФС с неговия предшественик Сеп Блатер бяха по-протоколни. Сега предстоят и някои промени в Изпълкома на УЕФА, защото се налага избирането на нов генерален секретар. Няма обявени кандидати за поста. Предстои сбирка на Изпълкома до седмица. Временно начело на организацията и на целия европейски футбол ще бъде вторият генерален секретар Теодор Теодоридис от Гърция. Ще се наложи и излъчването на нов президент, ако досегашният Мишел Платини загуби обжалването в Спортния арбитражен съд в Лозана срещу 6-годишното си наказание. В очертаващите се размествания се отваря шанс за усилване на позициите на БФС и във ФИФА, и в УЕФА.

Инфантино спечели президентския вот на втори тур със 115 гласа, докато опонентът му шейх Салман ал Халифа получи 88. Европа приветства сдържано успеха на швейцареца, чиято кандидатура бе издигната като резервен вариант от УЕФА заради наказанието на Платини. Инфантино става десетият президент в историята на ФИФА с тежката мисия да измъкне организацията от тресавището на корупцията, в която нагази под 18-годишното ръководство на Блатер.