Спортът като алтернатива на военната служба!

снимка: footura.com

Много са гласовете ЗА и ПРОТИВ задължителната военна служба за момчетата след 18-та им годишнина.

Не могат да се отрекат в никакъв случай ползите от нея - формиране на морално-волеви качества, дисциплина и ред, отговорност, добра физическа подготовка, опит за работа в екип, формиране на чувство за дълг и национално достойнство...

Но много са и минусите - прекъсване на образователния процес, елементът на задължителност (който повечето млади хора ненавиждат), изолираност от социалния живот, лишения и др.

Когато се сложат на кантара доводите за едното или другото решение ... както често се случва у нас - се взима съвсем друго

- трето решение - професионалната армия - премахвайки задължителния характер, но запазвайки много от минусите.

Сега пък се е решило да се провежда военно обучение за учениците от 9 и 10 клас - в часа на класния, военните подготвяли подобна програма и за университетите...

От своя страна - едно решение, което елиминира всички недостатъци на казармата и което има всички ползи (посочени по-горе) плюс една нова и фундаментална стойност - привличането и на младите момичета - е спортът!

Възприемането на спорта - както досега - като едва ли не развлекателен и несериозен предмет - трябва да започне своята еволюция в една съвсем нова роля - от училище до университета - като единствената реална възможност за физическо и психическо здраве, с ясната функция, че той може и да бъде спойката и базиса именно между преминаването от училище в университета или работното място.

Бивайки задължителен предмет и сега в училищната и университетската програма, с една много проста промяна в организацията, може да се осъществят следните възможности:

- профилиране по видове спорт - така се дава възможност на ученика / студента да практикува и да се развива в любимия си спорт, а не да се движи безцелно в часа по физическо. По този начин лесно ще се формират групи спортисти по определен спорт, те ще бъдат под наблюдението на специалисти; така ще отпадне необходимостта от спортните училища и ще се реши въпроса с разпръснатостта и анонимността на талантите - независимо за кое населено място се отнася.

- социализиране и работа в екип в извънкласни условия още от най-ранна възраст - основното предимство на спорта.

- възможност за сериозна професионална кариера в спорта - чрез сериозните предпоставки за селектиране на най-талантливите.

- уплътняване до максимум на свободното време на тинейджърите в този рисков и решаващ за тях период.

- неизбежно повишаване на личните физически и психически воля, издръжливост и характер.

- повишаване на личните спортни резултати - чрез по-честото практикуване на любимия спорт, а оттам и нивото на съответния спорт като цяло, с което ще се разшири основата на пирамидата на масовия, за да се достига до по-високи върхове и в професионалния спорт.

- лесното и бързо интегриране на различни социални, религиозни и етнически общности.

- лесното и директно управление (организационно, мотивиращо, административно, капацитетно, ресурсно и др.) по съответния вид спорт.

И най-важното - спортът е средство, за разлика от всички други и най-вече от военната подготовка, което сплотява, амбицира и има пряко отношение към успеха на личността!

Сдружените Фуутура