Исландия шокира Англия, трите лъва напускат Европа за втори път тази седмица (ВИДЕО + СНИМКИ)

галерия:

снимка: uefa.com

Изненада или не, отборът на Англия отпадна от Европейското първенство във Франция още на 1/8-финалите, след като допусна поражение от Исландия с 2:1. 

Въпреки че "трите лъва" откриха още преди да бяха изминали и пет минути, до края на първата част "ледените" намериха сили и направиха обрат, който задържаха до края на мача. Във втората част те дори можеха да съжаляват, че не отбелязаха поне още едно попадение.

Огромна вина за поражението на англичаните има техният страж Джо Харт, който допусна изключително нелеп гол във вратата си.

След тази победа Исландия си гарантира участие на 1/4-финалите, където ги чака домакинът Франция.

Първият удар по посока на една от двете врати очаквано бе от възпитаниците на Рой Ходжсън. Във 2' Даниел Стъридж опита далечен изстрел, но топката премина в страни от вратата.

В 3' се стигна до опасност пред Холдорсон, който фаулира Стърлинг и очаквано се стигна до дузпа. Зад топката застана капитанът Рууни, който до момента нямаше пропуснат удар от бялата точка и с добре премерен удар откри резултата - 1:0.

4158260

Само 120 секунди по-късно се стигна до изравняване на резултата. Гунарсон изпълни "английски тъч", като Арнасон отклони с глава към малкото наказателно поле, където Сигурдсон заби със всичка сила топката във вратата на Харт - 1:1.

4158261

Англичаните се хвърлиха да търсят нов гол във вратата на Исландия, като в 15' Деле Али стреля опасно от въздуха, но шутът му премина на сантиметри над напречната греда.

Малко изненадващо, но в 18' се стигна до втори гол във вратата на Англия. Сигтурсон стреля, след като бе навлязъл в наказтелното поле, но шутът не бе достатъчно силен. Въпреки това Харт направи нескопосан плонж и топката премина под лявата му ръка, за да се оплете в мрежата за 1:2.

Първата опасност пред вратата на Исландия след втория гол, който англичаните допуснаха, бе организирана в 28'. Кейн изведе добре Стъридж по десния фланг, като нападателят на Ливърпул върна на колегата си с центриране в наказателното поле. Играчът на Тотнъм насочи топката от воле във вратата на "гостите", но Халдорсон внимаваше и изби в корнер.

В 55' Англия извади голям късмет, след като при центриране от корнер се стигна до разбъркване пред Харт, където Сигтурсон успя да отправи точен удар със задна ножица, но стражът на "трите лъва" бе на правилното място и отрази.

До 70' исландците бяха по-идеяният тим, като често организираха атаки пред вратата на Харт, докато по нищо не си личеше, че Англия има желание да осъществи поне частичен обрат, с който да стигне до продължения.

В 83' Гунарсон можеше да реши всичко, след като бе изведен довре в наказателното поле, навлезе от дясно и стреля силно в близкия ъгъл, но Харт този път показа добър рефлекс и изби топката.

4' преди края на срещата Ходжсън показа отчаянието си от нападателите си, след като пусна на терена четвърти таран. Така след като Рууни напусна терена, в предни позиции останаха Стъридж, Кейн, Варди и Рашфорд.

Преди мача

Няма съмнение, че Англия е фаворит в тази среща, въпреки не толкова задоволителната игра, която "трите лъва" показаха в групата. Те загубиха от Уелс и останаха втори, но постигнаха нужните резултати срещу Русия и Словакия, за да се класират за директните елиминации.

Исландия пък изненадващо остана на второ място в своята група, като Унгария зае първата позиция, а голът на Траустасон в последните минути срещу Австрия остави Португалия на третата позиция.

4158257

Състави:

Англия: Харт, Уолкър, Роуз, Кейхил, Смолинг, Стърлинг, Кейн, Рууни, Стъридж, Дайр и Али.

Исландия: Халдорсон, Севарсон, Р. Сигурдсон, Гудмундсон, Бярнасон, Сигтурсон, Г. Сигурдсон, Арнасон, Бьодварсон, Гунарсон и Скуласон 

4158256