Собственикът на Ботев хвърли кърпата! Палийски търси нов бос в чужбина

Ботев (Пд) осъмна с нови драми и проблеми. Този път те са от най-високо естество. Собственикът на "канарчетата" Георги Самуилов. Причините босът да напусне "жълто-черния" клуб са няколко, потвърди самият той.

Първата е тежкото наследство от предишното ръководство в лицето на Цветан Василев и креди в размер на 12 милиона лева. Втората причина според Самуилов е отказът на пловдивската община да анулира старата концесия на стадион Христо Ботев. 

„Имаше обещания от страна на местната власт да открие нова процедура и да се тръгне на чисто, но те не бяха изпълнени“, споделя Самуилов, пише "Труд". Според него нещата са толкова объркани, че поставят клуба в задънена улица.

През септември другият спонсор на клуба Самуилов се оттегли, а сега Самуилов е преценил, че не може сам да участва в издръжката на клуба. Той припомня, че под негово ръководство клубът е поставил осветление на централния терен на базата в Коматево, отборът е регистриран за новия сезон и не е застрашен от фалит. 

„Всички заплати се дават ритмично. Осигурени са възнагражденията за месец напред“, пояснява Самуилов.

Акциите са върнати обратно на Сдружението и са предадени на Апостол Апостолов, член на съвета на директорите.

В същото време президентът на Ботев Ангел Палийски е в чужбина и води преговори за нов собственик на клуба. Шефът на "канарчетата" и останалата част от ръководството на клуба знаели от една седмица, че Самуилов ще развее бялото знаме и ще си бие шута от Ботев.

Затова Палийски зарязал всички ангажименти в клуба и хванал първия самолет за чужбина и вече е в контакт с евентуалния нов собственик.

Със сигурност става въпрос за много сериозна фирма, която ще покаже амбиции за завършване на стадиона и завръщане на Ботев на мястото, където го искат хилядите привърженици на "жълто-черните".

В момента се подготвя насрочване на общо акционерно събрание на клуба, на което се очаква в Ботев да влезе много сериозен мажоритарен собственик. Вероятно то ще се проведе до края на март.

В Ботев са благодарили на Георги Самуилов за сериозната подкрепа в последната година и за средствата, които са дадени от него под формата на спонсорски договор, а не като заем. На 15 февруари (сряда) адвокатът на Самуилов - Димитър Радев е джиросал акциите на Апостол Апостолов и от този ден сдружение Ботев притежава 61%, а ТЦ ИМЕ 39%. На следващия ден в клуба са платили всички заплати на футболисти и служители, за да няма напрежение.