Люпко Петрович - Професор на четири континента

Кой не знае Люпко Петрович, кой не е чувал за него? Сърбинът е истински професор във футбола. Работил е на 4 континента, печелил е титли и купи, но най-голямото бижу в неговата кариера си остава завоюваният КЕШ с „Цървена звезда“ през 1990/1991. Петрович е най-именитият треньор, работил някога у нас. Започна в „Левски“, мина през „Литекс“ (няколко пъти), беше готов и за ЦСКА, но в крайна сметка се върна там, където го обичат - на стадион „Георги Аспарухов“.

А „Герена“ той успя да напълни само с един мач. 18 000 билета бяха продадени за снощния сблъсък за ден. Подобен интерес имаше само към... концерта на Слави Трифонов. А Люпко не пее. Той преподава. Направи го в Словения, където „Левски“ завъртя 0:0 с „Марибор“. Тим, който игра два пъти в групите на Шампионската лига и се слави като гордостта на словенския футбол. Люпко обаче е хитрец. Знае как да се играе в турнирни мачове. Когато го обявиха за нов треньор на „Левски“, новината бе посрещната със смесени чувства. Петрович бил стар, човек на Гриша Ганчев, временен вариант и какво ли още не. Да, може и да поиска преди година да поеме ЦСКА, но сърбинът е треньор до мозъка на костите си. Ударил е две ракии и е казал, че за Ганчев е готов да води и „червените“. Голяма работа! Успя ли да върне хората на стадиона? Успя! Без значение крайния изход от реванша с „Марибор“, който се игра снощи, Петрович накара хората да вярват в „Левски“. А много преди него не успяха, въпреки че не обичат ракия. Наздраве, Люпко!

За последните 30 години треньорът е работил в... 22 клуба. Отбори на 4 континента! Водил е тимове като „Еспаньол“, ПАОК, „Олимпиакос“, ГАК, „Ал Ахли“, „Шанхай Шенхуа“ и др. Ставал е шампион с „Войводина“ (Нови Сад), първенец с „Цървена звезда“ - два пъти, отново споменаваме триумфа му в КЕШ със „звездашите“, вдигал е две купи на Сърбия, титла в България с „Левски“ и „Литекс“, а и купа на Китай с „Бейцзин“ (Гоан). Като футболист приключва кариерата си в САЩ - на континент номер 5.

А преди всичко Петрович е народен човек. Обича си родната сръбска кухня. Сам или с компания ходи в известен ресторант в столицата, където на спокойствие удря по 1-2 ракии с любимата му вешалица. За футбол може да ти говори като Дядо Коледа за подаръци. Видял е 2 и 200. И навсякъде го уважават. Преди първия мач с „Марибор“ бе дал интервю за словенска медия, която написа в своето заглавие на материала „Легендата Петрович“. Играчите, които са работили с него не казват лоша дума за методите му на работа. За сръбските футболисти той е като баща. С играчите е пръв приятел, педагог дори, но може и да е гаден. Ако се опиташ да му се качваш на главата, ще стане лошо. Като треньор на „Войводина“ през 1988-1989 г. в отбора играел Синиша Михайлович. Играч, който направи име с екипите на „Рома“, „Сампдория“ , „Лацио“, „Интер“ и славната Югославия. Още млад обаче Михайлович започнал да се мисли за голям футболист и отказвал да слуша Петрович. Голяма грешка! Люпко се ядосал, хванал го за гушата и го вдигнал във въздуха. Сега Михайлович казва, че иска да прилича на Люпко. Те и гаргите стоят по цял ден на антените, но не стават по-музикални.

В България негов ученик е Станимир Стоилов. Мъри си носел бележник и пишел всичко, което казвал сръбският спец по време на първия му престой в „Левски“ - 2000/2001. Тренировки, тактики, схеми... Стоилов записвал, преписвал. Мъри носил бележника си дори когато вечерял с Люпко. И времето впоследствие показа, че имало защо. Днес Мъри е един от най-добрите български треньори, и то благодарение на Петрович. Тайно се надяваме някой на „Герена“ от настоящия състав на „Левски“ да си води записки. Да краде занаят, както се казва. Българският футбол има нужда от качествени родни треньори. Ако не дай боже един ден излъжем още някой като Люпко, който е печелил КЕШ, да работи у нас. Дай Боже! В противен случай ще пием по една ракия за здравето на Люпко, професора на 4 континента, и дотам.

Препоръча го съпругът на Лепа Брена

Люпко Петрович идва за първи път в България през лятото на 1999 година по покана на „Левски“. А „сините“ се обърнали към услугите му след препоръка от... съпруга на Лепа Брена - легендарния тенисист Слободан Живойнович. Когато Петрович видял за първи път отбора на „Левски“, искал да избяга. Играчите били облечени в различни анцузи и се събирали за тренировка минути преди нейното започване. Тодор Батков и покойният Владимир Грашнов обаче му казали, че няма връщане назад и да се залавя за работа. Впоследствие „Левски“ стана шампион още в първата година на Петрович в клуба.