10 години от първия фурор на Лионел Меси на "Камп Ноу" (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

На днешната дата 24 август, през 2005 г. Лео Меси е включен в стартовата единайсеторка на Барселона за мача срещу Ювентус за трофея "Жоан Гампер". 18-годишният аржентинец тогава е почти неизвестен в света на футбола.

Тийнейджърът се изправя срещу Ювентус, който по това време е един от най-добрите отбори в Европа. Редовното време на двубоя завършва 2:2 и Барса печели трофея след дузпи. Резултатът от този мач не е толкова важен. Никой не си е и помислял, че едно младо момче може да засенчи тотално суперзвезди като Роналдиньо, Деко, Ибрахимович и Дел Пиеро. Аржентинецът предизвиква истински фурор, прави смешен опитен защитник като Канаваро и асистира за гола на Иниеста за 2:2. Треньорът Франк Рийкард заменя Меси в 90-ата минута и младокът е изпратен с бурни аплодисменти от пълните трибуни на "Ноу Камп". Едва ли обаче някой си е въобразявал, колко много такива велики нощи предстоят.

Наставникът на Ювентус Фабио Капело не крие, че след срещата за "Жоан Гаспер" е отправил запитване до Барса дали може да вземе Меси под наем. "Никога не бях виждал нещо подобно от 18-годишен. В края на мача отидох при Франк Рийкард, за да го питам, след като разполага с толкова много чуждестранни играчи дали не можем да вземем Меси под наем. Поисках да сключа контракт с него, но ми казаха, че той не се продава", споделя Капело.