Венци Стефанов: ЦСКА загроби държавата, а не обратното

снимка: Булфото

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов заяви в сутрешния блок на bTV, че футболът може да излезе от кризата с помощ от държавата.

„При по-строги икономии и помощ от държавата, не финансова, а логистична- да се поддържат терените и стадионите, футбола може да излезне от кризата,” каза той.

Стефанов заяви, че отборът на ЦСКА сам си е виновен за моментното състояние.

„ЦСКА загроби държавата, а на държавата- ЦСКА. Това е все едно Цветан Василев да поздрави всички пострадали от „КТБ” с песента „Сиромах съм, сиромах съм”. Но за да се стигне до тук не е виновна държавата. Виновни са всички по тази схема, които приемаха тези залози на ЦСКА, които се съгласяваха с отлагането на плащанията, приемането като залози на марки, емблеми, ниви, само и само да се избегне истерията „Какво ще се случи без ЦСКА”. И без петел съмва, нали виждате.

„Как да си запази лиценза с тези задължения. Има точни указания на ФИФА и УЕФА, че когато харчих повече, отлколкото получаваш не може да си запазиш лиценза.

„Аз твърдо мога да ви кажа, че ако всеки си предяви исканията към ЦСКА дълговете ще станат 50 милиона лева.

"Години наред в ЦСКА се пилееха пари. Взимаха футболисти за стотици хиляди, имаше уникален щаб в ЦСКА- 40-50 човека. Това може да се случи в Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид. При нас нещата са толкова зле, че такова пилеене на средства не може да бъде,” заяви президентът на Славия.

Според него най-добрият избор за нов ръководител на „армейците” е този, който ще обезпечи финансово клуба.

„По-добрият вариант е този, който ще плати задълженията към хората. Ако Гриша Ганчев поеме ангажимент да плати тези задължения, той ще бъде правилният избор. Важно е и кой ще припознае публиката, защото тя е много претенциозна.”

Стефанов се изказа и за моментната ситуация в Левски, смяната на ръководството и периода на Тодор Батков начело на „синия” клуб.

„Аз мога само с уважение да се отнасям към Тодор Батков. Той положи усилия да съхрани името на Левски. Лошото е, че не му стигнаха финансовите възможности. Грешката на Тодор Батков е това, че допусна феновете да се бъркат в управата на Левски.

„Аз съм убеден, че публиката на Левски няма да се съгласи по никакъв начин ДПС да участва в управлението на Левски. Левски е идолът на българската революция, на най-чистото нещо в България. Ако Делян Пеевски, като Делян Пеевски иска да финансира и да дава пари за Левски, няма нищо лошо, но в никакъв случай това не трябва да бъде като ДПС.”

Членът на Изпълкома на БФС засегна и темата с липсата на прозрачност в управлението на българските футболни отбори.

„Не само в Левски, не се знае какво е в Локомотив и Ботев Пловдив. Кой е собственик на Берое? Берое е един държавен тим, който се хрантути от държавата. Защо ако мините „Марица” дават по 5-6 милиона лева за Берое, защо други, които обират парите на българите да не дават за други отбори. Дайте ми и на мен 5 милиона лева сигурни пари всяка година и елате да видите нашите резултати, на Славия,” каза Стефанов.

Според Стефанов БФС няма как да контролира задълженията на клубовете към различните институции, а само тези към организацията и тези по договори с футболисти. Той добави, че БФС няма любими футболни клубове.

„БФС носи отговорност само за тази отчетност към него- плащане на глоби, задължения към футболисти. За финансовата отчетност към държавата, БФС няма инструмента да оказва някакво влияние. Само НАП и държавните органи могат да кажат.

"Убеден съм, че БФС няма любимци. Ако имате предвид Кирил Домусчиев и някои други, няма такова нещо. Киро си има пари, плаща си човекът. И на мен не ми е приятно, че Лудогорец е шампион. Преди години, когато Литекс беше, пак не ми беше приятно. Хората имаха финансова възможност и го постигат.

Проектът „Лудогорец” ще продължи, до като Кирил може да постига тези резултати и финансова независимост,” завърши Стефанов.