10 от Барселона номинирани за Златната топка на ФИФА

Номинациите за петдесетимата футболисти, които ще се състезават за Златната топка, вече започнаха. Членове на Комитета на ФИФА избират между 50 от предложените имена, за да създадат списък от 23-ма играчи, които ще бъдат обявени на 1-ви ноември. На 5-ти декември пък ще бъдат пресяти тримата финалисти и победителят ще получи най-престижната индивидуална награда на 9-ти януари 2012-та година.

 

Тримата финалисти миналия сезон са фаворити и през този - действащият носител на отличието, измислено от France Football - Лео Меси, както и Андрес Иниеста и Чави Ернандес.

 

Останалите седем души от състава на каталунците са Жерар Пике, Карлес Пуйол, Сеск Фабрегас, Давид Вия, Даниел Алвеш, Ерик Абидал и Алексис Санчес. Естествено, изявите на Сеск и Алексис са обвързани и с други отбори през сезона, но въпреки това влизат в листата като играчи на Барса.

 

Не е чудно, че „блауграна" доминира сред избраниците, защото спечели Шампионската лига и отново наложи хегемонията си в Примера дивисион. Националният отбор на Испания обаче претърпява лек спад в позициите, защото Фернандо Торес, Серхио Рамос и Хуан Мата не са попаднали в списъка.

 

Техническата комисия на ФИФА определи 50-ата души, които ще се борят за финалните три места на 5-ти декември. Тя се състои от футболни светила като Ромарио, Матурана, Билардо и Хомо Соно.

 

Големият съперник на Барса - Реал Мадрид, също допринася за колорита на групата, тъй като отново е представляван от Кристиано Роналдо, Месут Йозил, Сами Кедира, Икер Касияс и Шаби Алонсо.

 

Други големи имена от присъстващите са - Бастиян Швайнщайгер, Филип Лам, Марио Гомес и Томас Мюлер от Байерн и националния отбор на Германия. Франк Рибери също е включен от редиците на „баварците", но и е представител на Франция, както и холандското крило Ариен Робен.

 

Други „лалета" са Уесли Снайдер (Интер), Робин Ван Перси (Арсенал), Рафаел ван дер Ваарт (Тотнъм). Бившият ас на Интер Самуел Ето'о също е включен в списъка, заедно с Диего Форлан, Кун Агуеро, Луис Суарес, Хавиер Ернандес, Уейн Рууни и Неймар.

 

Интересен факт е, че сред 50-те има само един италианец - Антонио Ди Натале.