"Манчестър Юнайтед от Свищов" е поканен на най-големия фестивал за документално кино

снимка: Булфото

"Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдобрев е поканен на най-големия световен форум за документално кино ИДФА /IDFA - International Documentary Festival Amsterdam/, който ще се състои през ноември в Амстердам, Холандия.

 

Това е поредното признание за филма, показан на пазара в Кан през май и участвал в конкурсните програми на престижните филмови фестивали в Сараево и Варшава, отбелязват от "Арт фест".

 

Фестивалът в Амстердам се организира от 1988 г. Всяка година в програмата му са над 200 от най-добрите документални филми, създадени в цял свят. Над 120 хиляди зрители и над 2000 официални гости присъстват на събитието. Тазгодишното издание - от 16 до 27 ноември, ще представи 319 документални филма в 19 категории. Заглавията са подбрани от над 3600 кандидатури от цял свят.

 

Премиерата на "Манчестър Юнайтед от Свищов" беше на тазгодишния "София филм фест" и филмът беше определен от зрители и специалисти като една от сензациите на фестивала, припомнят организаторите.

 

Продукцията е за странната човешка мечта да бъдеш кръстен на любимия си отбор и ни пренася в света на един строителен работник и колоритните му приятели, създавайки вълнуващ портрет на днешна България с нейните неспокойни, лутащи се хора, толкова разочаровани от своето всекидневие, че духом живеят или на друго място, или в друго време.

 

"Това е филм за Театъра на мечтите, който всички обитаваме. Радвам се, че именно в "Манчестър Юнайтед от Свищов" Димитър Бербатов направи филмовия си дебют.

 

Имайки предвид професионалния му интерес към киното, бих подпомогнал всякак негова бъдеща актьорска кариера", казва Стефан Вълдобрев.

 

Лондонската дистрибуторска компания ТВФ Интернешънъл е откупила правата за телевизионното разпространение на филма по целия свят. Готов е и официалният уебсайт на продукцията http://www.mymatemanchesterunited.com.