Мишел Платини ще обяснява пред спортния съд защо не е върнал Сион в Лига Европа

снимка: БТА

Президентът на УЕФА Мишел Платини ще се яви пред спортния съд в Лозана, за да обясни защо Европейската футболна централа е отказала да върне прословутия клуб Сион в тазгодишното издание на Лига Европа.

 

Платини, както и генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино, наскоро обявиха пред медиите, че не биха променили решението си да изхвърлят Сион, освен ако собствените им дисциплинарни комисии не ги инструктират да го направят.

 

Сион беше изхвърлен заради привличането на шестима нови футболисти, докато претърпяваше наказание забрана на трансфери. От тима обаче обжалваха няколко пъти в УЕФА и по този начин допринесоха случая да се превърне в една от най-големите саги на спорт срещу закона, откакто се разви казуса „Босман".

 

Пред немско списание Платини заяви, че с радост би се появил пред съда.

 

„Въпросът е много прост", обяви президента. „Клубът има забрана за трансфери, наложена от УЕФА, заради принуждаване на вратар да прекрати договора си с друг отбор и да подпише с него. Въпреки това обаче Сион привлича шестима играчи и ги използва в мачове."

 

„За спорта ще бъде катастрофа, ако всеки може да иде на съд за каквото си поиска. Ако съдът прецени, че шестима неправомерно трансферирани играчи имат право да играят на терена, ще бъде катастрофа. Това ще е краят на футбола", завърши Платини.

 

Сион бе заменен от Селтик в Лига Европа, заради подписването с футболистите Стефан Гларнер, Били Кеткеофомфон, Марио Муш, Паскал Фейндуно, Жозе Конкалвс и Габри.