Младежите се разправиха с Люксембург в Ловеч

галерия:

снимка: БТА

Младежкият национален отбор на България надигра с 3:2 в Ловеч връстниците си от Люксембург и постигна първата си победа в Евроквалификациите за Шампионата на планетата в Израел.

 

Играчите, водени от Аян Садъков, вече се изравниха с Австрия на третото място в Група 10 с 4 точки и изостават с пет от лидера Холандия. Младежите на Шотландия, които завършиха 0:0 с „лъвчетата", заемат втората позиция с 5 пункта, а Люксембург е последен без актив.

 

Момчил Цветанов откри резултата в 22-ата минута, но в 38-ата гостите шокираха 130-те души на Градския стадион в Ловеч с изравнително попадение, дело на Янс. Томи Костадинов реализира дузпа в 39-ата минута, за да направи 2:1, след като Радослав Василев бе спънат в наказателното поле. Крайното 3:1 фиксира Георги Миланов 10 минути след почивката, с което до голяма степен успокои „лъвчетата" и сломи съпротивата на опонентите.

 

Въпреки това нервите на терена взеха превес и след няколко мелета между футболистите напрежението ескалира в даденото продължение - Пламен Илиев бе изгонен директно секудни след като гостите намалиха на 3:2 чрез Мартино, а срещата като вратар за българите доигра Пламен Димов.

 

Още в 1-ата минута неадекватна проява на Пламен Илиев за малко не коства попадение във вратата на българите, но след като стражът на Левски изпусна топката и тя се насочи към голлинията, бе отсъдено нарушение в атака на Люксембург.

 

В 22-ата минута все пак стрелящият най-често към вратата на гостите Момчил Цветанов получи пас от дълбочина и технично се справи със съпротивата на голкипъра на Люксембург Хам. След това на празна врата за халфа на Литекс не бе трудно да открие резултата - 1:0.

 

В 38-ата минута колективна грешка в нашата отбрана позволи на Янс да се възползва от разбъркване в нашето наказателно поле и изненадващо да изравни - 1:1.

 

Още в следващата атака за наше щастие Василев бе повален в противниковата пеналтерия от Мартино, при което реферът Леван Кварачкелиа посочи бялата точка. Томи Костадинов бе хладнокръвен и отново изведе българите напред - 2:1.

 

В 55-ата минута ознаменува с гол отлична контраатака на „лъвчетата" и с удар отблизо матира стража на Люксембург за 3:1.

 

Въпреки комфортния аванс на домакините, двата тима на няколко пъти се спречкаха сериозно по между си и това принуди съдията да даде цели 5 минути продължение. В 4-ата от тях Мартино успя с глава да засече центриране от корнер и да намали изоставането на гостуващия състав - 3:2.

 

В поредното последвало меле Пламен Илиев получи директен червен картон, а Пламен Димов доигра мача като вратар на националите.