Обещано: Стадион "Варна" ще бъде готов в рамките на година и половина

Строителството на стадион "Варна" на мястото на бившия "Юрий Гагарин" трябва да приключи до една година и половина. Това съобщи днес изпълнителният директор на Спортен комплекс "Варна" Марин Митев, цитиран от БТА.


Ръководството на дружеството е взело решение съоръжението да се оптимизира до футболен стадион, а на по-късен етап да добавят нови зали, съоръжения и други. Сумата за допълнителното проектиране, което тече в момента, е около 1 милион лева. Имаме договор с проектанската фирма когато са готови първите архитектурни резултати да започнем изграждането на фундамента, посочи Митев и уточни, че това ще стане в рамките на два-три месеца.


До лятото на следващата година съоръжението ще е със силует бетон. Следващите етапи са по-елементарните - ВиК, седалки, терен и други дейности, обясни той. Съоръжението ще е снабдено и със паркинг, каквито са изискванията Стадионът ще запази предвидения в първия проект капацитет - 35 000 - 40 000 места. Стойността на стадиона е около 100 милиона евро.

 

До момента в събарянето на стария стадион, отчуждаване на земи и сгради в района на съоръжението, преместване на подземния кадастър, проектиране и други дейности са инвестирани около 26.5 милиона лева. Акционери в Спортен комплекс "Варна" са "Химимпорт", който притежава 65 процента от капитала, и община Варна, която участва с апортна вноска в размер на 35 на сто от капитала.