ЦСКА се върна на върха след 3:0 над новака Светкавица

галерия:

снимка: bulphoto.com

ЦСКА отново оглави класирането във Виктория футболно първенство, след като се наложи с класическото 3:0 над Светкавица в Търговище. През първото полувреме гостите от София изпитваха трудности да упражнят натиск и не се възползваха от положенията си, но след почивката спокойно нанизаха три попадения.

 

Мишел Платини откри резултата със самостоятелна акция в 66-ата минута, а след това косвено асистира за втория гол, реализиран от резервата Жуниор Мораеш. Платини стреля мощно в гредата, а при добавката с глава Мораеш на празна врата на прави 0:2. Последното попадение отново бе създадено до голяма степен от съименника на президента на УЕФА, който бе фаулиран грубо в наказателното поле от Венцислав Йорданов. Мораеш застана зад бялата точка и хладнокръвно превърна дузпата в трети гол 120 секунди преди края на редовното време.

 

ЦСКА е лидер с пълен актив от 24 точки след изиграването на 8 кръга, а на втора позиция остава новака в първенството Лудогорец, който има 22. Светкавица остава на последно място със само 1 пункт и по-лоша голова разлика от намиращия се в криза Берое.

 

Още във втората минута домакините можеха да изненадат неприятно ЦСКА, след като египетският офанзивен халф Мохамед Талкол се озова сам срещу вратаря Райс М'Боли и го прехвърли, но топката се приземи на външния край на мрежата.

 

В тон със Светкавица, „армейците" също сътвориха рядко виждан пропуск - в 8-ата минута Грегъри Нелсън получи идеален пас и нахлу в наказателното поле, след което центрира успоредно на голлинията, като увлече с действията си стража Иван Георгиев. Янис Зику се озова на стрелковата позиция на празна врата, но ударът му мина над гредата, за удивление на софийските фенове.

 

В 18-ата и Мишел Платини пропиля своя шанс да се разпише, след като стреля мощно по земя от границата на пеналтерията, но право в ръцете на голкипъра на Светкавица. Секунди по-късно Зику прехвърли Георгиев и оплете топката в мрежата, но реферът Никола Попов отсъди игра с ръка на румънския нападател.

 

В следващите минути домакините създадоха ново напрежение в наказателното поле на столичани, но адекватна намеса на Костадин Стоянов в отбрана предотврати неприятности за М'Боли. Междувременно „армейците" сякаш спряха да търсят празните пространства в сгъстената отбрана на тима от Търговище, с което и изчезнаха головите положения, а играта се накъса.

 

В 28-ата минута при едно изчистване на топката от страна на Стоянов останаха съмнения за игра с ръка на бранителя, но въпреки апелите на домакините, съдията не свири дузпа.

 

Така на почивката Светкавица опроверга очакванията и удържа фронта срещу кандидат-шампиона, като дори създаде голово положение.

 

След паузата гостите действаха малко припряно и изпитваха трудности да се извеждат на стрелкови позиции. Единствените удари до 60-ата минута към вратаря на новака в елита Иван Георгиев попадаха в обсега му и той ги парираше без проблеми.

 

Все пак в 59-ата Спас Делев бе изведен сам срещу стража на Светкавица, но преди да нанесе удара си, страничният рефер вдигна флага за засада, въпреки че ситуацията бе чиста.

 

Едва в 66-ата минута „червените" успяха да открият резултата чрез Платини, който отне топката на противниковите бранители, напредна и от 12 метра с диагонален изстрел по земя матира Георгиев за първи път - 0:1.

 

В 72-ата пак Платини бе в основата на попадение за ЦСКА, след като отправи мощен удар, който се отклони в гредата и попадна в резервата Жуниор Мораеш, който с глава прати топката в опразнената врата за 0:2.

 

В 82-ата минута резултатът можеше да стане класически, но шутът на Грегъри Нелсън от границата на пеналтерията срещна напречния стълб, а при добавката от близко разстояние Адемар стреля право в тялото на стража на Светкавица.

 

120 секунди преди края на редовното време Йорданов фаулира изключително грубо Платини в пеналтерията и заслужаваше да получи и червен картон. Все пак Мораеш бе точен от отсъдената дузпа, като оформи крайното 0:3.