Игор Акинфеев бе избран за най-добър вратар в Русия за трети пореден път

галерия:

снимка: ройтерс

Вратарят на ЦСКА (Москва) и на руския национален отбор на Русия Игор Акинфеев за трета поредна година беше избран за най-добър на на своя пост. Той е избран за най-добър вратар за 2010-а година и получава наградата "Лев Яшин", връчвана традиционно от списание "Огоньок".

 

Наградата, която носи името на легендата Лев Яшин, е връчена за първи път през 1960-а година. Сега обаче тя е претърпяла няколко изменения, включително и в начина на избирането на лауреата, пояснява БТА. След всеки изигран кръг в руската елитна дивизия на сайта на списанието "Огоньок" има класация за вратар номер 1. В края на годината първите трима в класацията се дават на комисия, която избира сезонният победител.

 

Така първи в гласуването на запалянковците на сайта на списанието за 2010-а година стана именно Акинфеев, който обаче лекува травма.

 

"Благодаря за тази награда. Но сега се лекувам и не мисля толкова много за футбол, предимно се възстановявам", каза победителят.

 

Общо за него това е шеста награда и по този показател той се изравнява с досегашния рекордьор - легендата на Спартак (Москва) и на националния отбор на СССР Ринат Дасаев. По три пъти са я печелили Лев Яшин (Динамо Москва), който е и първия победител, Евгений Рудаков (Динамо Киев), Сергей Овчинников (Локомотив Москва) и Станислав Черчесов (Спартак Москва).