Лудогорец подчини Левски и оглави класирането на "А" група

снимка: Булфото

Лудогорец Разград записа шести пореден успех в българския шампионат и оглави временното класиране на "А" група, след като днес новакът в първенството спечели с 2:1 домакинството си на Левски на новия "Лудогорец Арена".

 

Мирослав Иванов и Емил Гъргоров бяха точни за домакините, докато Владимир Гаджев отбеляза за "сините" през първата част. Лудогорец бе и отборът, който създаде повече положения за реализиране на попадение, но добрите игри на Пламен Илиев не позволиха на домакините да спечелят с по-изразителен резултат.

 

 

Главният мениджър на Левски Георги Иванов остави холандското си острие Шьорд Арш на резервната скамейка, предпочитайки да гласува доверие на Иван Цветков в предни позиции. Зад него в обичайната си роля на плеймейкър действаше Дарко Тасевски, а на фланговете очаквано оперираха Симеон Райков и Антонио Калво. Владимир Гаджев и Христо Йовов бяха поставени като двойка в центъра на терена, докато в отбрана пред вратаря Пламен Илиев бе наредено карето Орлин Старокин, Сержиньо Грийн, Йордан Милиев и Дъстли Мюлдер.


Старши-треньорът на Лудогорец Ивайло Петев от своя страна предпочете да остави на пейката опитния таран Тодор Колев, като креативните Марселиньо, Михаил Александров и Мирослав Иванов трябваше да помагат на Емил Гъргоров в предни позиции. На обновения „Лудогорец Арена" в Разград пък присъстваха премиерът Бойко Борисов и президентът на БФС Борислав Михайлов, които задно със собственика на домакините Кирил Домусчиев прерязаха лентата на съоръжението.

 


Още в първата минута Левски получи възможност да застраши пазената от Урош Голубович врата, но изстрелът на Христо Йовов не намери рамката. Минути по-късно Светослав Дяков направи опит да отбележи от дистанция, но стреля над гредата. Така постепенно се стигна до 10', когато за радост на трибуните, домакините от Лудогорец откриха резултата. Мирослав Иванов и Емил Гъргоров осъществиха добро двойно подаване, което изведе Иванов на добра стрелкова позиция пред Пламен Илиев. Нисичкият халф не сбърка и наказа бившия си клуб, реализирайки за 1:0.


Последваха нови силни минути за тима от Разград, като много дейни на терена бяха бразилците Шоко и Марселиньо. В 19' именно Марселиньо бе намерен добре от Мишо Александров, но Пламен Илиев се намеси добре при изстрела на „кариоката". В тези минути от срещата, домакините от Лудогорец видимо бяха по-агресивният състав на терена, докато футболистите на Георги Иванов трудно успяваха да вкарат в действие плана си за срещата.


Гостите от София все пак показаха зъби в средата на първата част, когато резултатът на „Лудогорец Арена" бе изравнен. Както често се случва през този сезон, в герой за „сините" отново се превърна Владимир Гаджев, който реализира поредния си хубав гол от далечна дистанция. В 29' Гаджев получи една топка от Иван Цветков и стреля от дистанция с десния крак, пращайки кълбото в долния ляв ъгъл зад Голубович. Попадението на Левски пък предизвика гнева на местните фенове, които започнаха да обстрелват терена с пластмасови бутилки.

 


Минути по-късно гостите можеха да съжаляват, след като капитанът Христо Йовов пропусна да отбележи от чиста позиция и да изведе Левски напред в резултата. Ветеранът излезе очи в очи с Урош Голубович, но вместо да прати топката в мрежата, Йовов стреля над гредата.


Само минута по-късно Лудогорец бе изключително близо до втори гол, като в главен виновник за това можеше да се превърне Йордан Милиев. Бранителят на Левски върна нескопосано една топка към своя вратар, на практика давайки шанс на Гъргоров да стреля. Бадема направи опит да прехвърли Пламен Илиев, но кълбото излезе извън очертанията на вратата.


В края на полувремето се стигна и до неприятна ситуация за Георги Иванов, след като Дъстли Мюлдер получи неприятен удар в главата при едно единоборство. Това доведе и до принудителна смяна на полувремето, а холандецът бе заменен от Александър Башлиев.


Втората част на „Лудогорец Арена" отново започна с по-активна игра на домакините, като видимо възпитаниците на Ивайло Петев бяха решени да притиснат своите гости. Всичко това доведе до резултат сравнително скоро, като в 52' домакините вече имаха гол аванс на сметката си. Станислав Генчев прати топката в наказателното поле на „сините", където Марселиньо пропусна за Емил Гъргоров. След изстрел на Бадема кълбото рикошира в крака на Сержиньо Грийн, изненадвайки безпомощния Пламен Илиев - 2:1.

 


Това доведе и до мигновена реакция от страна на Георги Иванов, който светкавично прибегна до услугите на Шьорд Арш, заменил Дарко Тасевски. Само минута по-късно Арш направи първи опит да застраши пазената от Голубович врата, но сръбският страж се намеси и отрази в корнер. Последваха минути на натиск от страна на гостите, които обаче не доведоха до резултат.


Постепенно инициативата отново премина в играчите на домакините, а в 67' Гъргоров остана под топката, след чудесен пробив и центриране на Мирослав Иванов. В 75' се стигна до нова инфарктна ситуация в наказателното поле на „сините", но Пламен Илиев се намеси на два пъти и спаси своя тим. Две минути по-късно Илиев отново трябваше да се намесва след изстрел на Гъргоров, а гостите започнаха да играят все по-лошо в отбрана.


В последните минути Левски нямаше друг избор, освен да хвърли всичко в атака, което и доведе до пробойни в защитата на гостите. Две минути преди края отново Емил Гъргоров бе изключително близо до попадение, но Бадема пропусна от около метър разстояние, не успявайки да оползотвори центриране от левия фланг на атаката.


В даденото от съдията петминутно продължение Левски направи всичко по силите си да спечели поне точка, но хаотичният натиск на „сините" не успя да пробие отбраната на домакините. По този начин Лудогорец оглави класирането на "А" група с актив от 19 точки, с 1 повече от ЦСКА, който обаче и с мач по-малко. Левски е 5-ти с 4 пунтка по-малко.