Световното първенство в Катар ще струва 138 милиарда паунда

Катар изненадващо спечели правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022, а това удоволствие ще струва на емирството впечатляващите 138 милиарда паунда. 28 милиарда ще бъдат отделени конкретно и за играждането на изцяло нов град - Лусаил, който ще приеме мача на откриването и финала на надпреварата.

 

Лусиал ще бъде построен в района на източен Катар, като съвсем естествено, футболното съоръжение ще бъде една от неговите основни атракции. Градът ще бъде разположен на 15 километра северно от Доха, а авторите на проекта определят Лусаил като "град икона на 21 век, отбелязващ специалното културно и географско наследство на Катар в персийския залив". Очаква се популацията на Лусаил да достигне 200 000 души.

 

Повече яснота относно цифрите внесе немският правен и финансов аналитик д-р Никола Ритер, който проведе среща на високо ниво с инвеститори в Мюнхен. Ритер сподели, че от общата сума от 138 милиарда английски паунда, 107 ще бъдат заделени за стадионите и нужните условия за Мондиала, докато 31 милиарда ще потънат по проектите, свързани с изграждане и модернизиране на инфраструктурата в страната.

 

30 милиарда паунда е конкретната сума от пари, които ще потънат за построяването на 12-те стадиона, снабдени с климатични системи, докато допълнителни 48 милиарда ще бъдат разпределени към тренировъчни бази и условия за отборите, както и удобства за феновете.

 

Сред планираните подобрения по отношение на транспорта влиза разширяването на Международното летище в Доха, както и построяването на съвсем ново пристанище, което да улесни още повече транспорта и придвижването на гостите на емирството по време на Световното първенство.

 

По настоящия план на конструкция, новото пристанище в Доха би трябвало да бъде готово през 2023, но инвеститорите са готови да форсират изпълнението на проекта навреме за Мондиала. Очаква се първите метролинии в Доха да бъдат пуснати в действие през 2015, но засега този проект изостава от първоначалния график.