Мартин Петров с две асистенции, но Болтън загуби у дома от Сити

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Мартин Петров изигра силен мач за Болтън и подаде за двата гола на отбора си, който загуби първото си домакинство в новата кампания в Премиършип с 2:3 от Манчестър Сити. Елементарна грешка на вратаря на домакините Юси Яскелайнен позволи на удара на Давид Силва в 26-ата минута да се превърне в попадение - 0:1. В 37-ата Гарет Бари с изненадващ изстрел от 25 метра също порази мрежата на Болтън, преди Мартин Петров с прекрасно центриране да намери Иван Класнич, който в 39-ата минута намали на 1:2.

 

120 секунди след почивката Един Джеко с техничен шут от въздуха отново върна аванса от два гола на „гражданите", но подаване от пряк свободен удар на Петров бе засечено с глава от Кевин Дейвис в 63-ата за крайното 2:3.

 

Така Болтън остава с 3 точки в класирането след изиграването на два кръга, докато Манчестър Сити продължава с високата си резултатност и вече има 6 пункта с голова разлика 7:2.

 

През първата част правеше впечатление разликата в класите на двата отбора, като гостите от Манчестър задържаха топката далеч повече и без проблеми прекарваха голяма част от времето в противниковата половина. Неизбежно бе при тази разлика в притежанието на кълбото да започнат да се редят положенията за гол пред Юси Яскелайнен. Все пак отбраната на Болтън правеше всичко възможно да не позволява на звездната двойка в атаката на „гражданите" - Един Джеко и Серхио Агуеро - да участват дейно в акциите на тима.

 

Въпреки че наказателното поле на домакините изглеждаше добре укрепено, опасностите за вратата на Болтън дойдоха от далечни дистанции - в 26-ата минута Давид Силва получи топката на границата на пеналтерията и стреля без да се замисля, като успя да изненада Яскелайнен, който реагира неадекватно и позволи на кълбото да се оплете в мрежата му - 0:1.

 

Натискът на Сити не стихна, независимо от преднината им в резултата, и само 10 минути по-късно след изпълнение на ъглов удар топката попадна в Бари, който с топовен шут от 25 метра не остави шансове на стража на Болтън - 0:2.

 

Домакините до този момент с нищо не демонстрираха желанието си да избегнат загубата от по-амбициозния си съперник, но с единствената си качествена атака преди почивката успяха да върнат интригата в двубоя - Мартин Петров получи кълбото при една продължителна атака на своите и центрира брилянтно в наказателното поле, където Класнич по прекрасен начин преодоля Джо Харт и намали на 1:2.

 

След почивката Сити излязоха мобилизирани да унищожат в зародиш надеждите на Болтън за изравняване и Джеко още в 47-ата минута с прекрасен удар от воле направи резултата 1:3.

 

Изключително активният до този момент Мартин Петров бе в основата на всичко креативно, което домакините създаваха в противниковата половина и въпреки доминацията на възпитаницте на Роберто Манчини, българинът успя отново да изработи гол за своя тим. В 63-ата минута центриране от пряк свободен удар на врачанина бе засечено с глава от Дейвис, чийто прецизен изстрел не даде никакви шансове на Харт - 2:3.

 

Все пак, „гражданите" имаха превъзходство на терена и не изглеждаше, че ще се притеснят сериозно от намаленото измерение на предимството им. В 68-ата минута в игра изненадващо се появи спряганият за трансфер Карлос Тевес, който замени сънародника си Серхио Агуеро. 10 по-късно авторът на третото попадение Джеко също отстъпи мястото си на терена за сметка на младия национал Адам Джонсън.

 

Личеше, че Болтън има желание да притисне опонентите си в собственото им наказателно поле, но не достигаше класа на възпитаниците Гари Медсън да реализират за трети път. Натискът им бе по-скоро стихиен и епизодичен, докато Сити спокойно изнасяше топката и успя да дочака последния съдийски сигнал, запазвайки минималната си преднина.