Силен Литекс отстъпи на Динамо Киев в Ловеч

галерия:

снимка: БТА

Българският шампион Литекс загуби с 1:2 домакинството си на Динамо Киев в първи мач от плейофната фаза за влизане в групите на Лига Европа. Родният тим обаче може да бъде горд от представянето си, въпреки поражението пред собствена публика, което сериозно намалява шансовете на „оранжевите" за продължаване напред в турнира. Христо Янев отбеляза истински шедьовър за Литекс през първата част, докато за Динамо точни бяха Нинкович и Браун. Главният съдия от Гърция Михаил Кукулакис пък ощети сериозно българите в края на първата част, спестявайки стопроцентов втори жълт картон на футболист на Динамо.


Като цяло тимът на Литекс изигра един от най-силните си европейски мачове в последните години, играейки като равен с равен срещу далеч по-именития си съперник. Възпитаниците на Любослав Пенев не се притесняваха да атакуват пазената от Шовковски врата, като на няколко пъти отбраната на гостите бе поставяна под максимално напрежение.


Двубоят на ст. „Градски" обаче не започна никак добре за Литекс, имайки предвид, че Динамо откри резултата след едва седем минути игра. Виничиус извърши нарушение срещу Милевски, а главният рефер от Гърция Михаил Кукулакис отсъди дузпа в полза на украинците. Зад топката застана Мишол Нинкович, който не даде шансове на бразилския страж, преодолявайки го за 0:1.


След гола обаче последва силно полувреме за Литекс, като българският шампион игра изключително силно срещу водения от Юрий Сьомин киевски гранд. Резултатът бе изравнен само шест минути след попадението на Динамо, когато капитанът на Литекс Христо Янев отбеляза истински гол-шедьовър в мрежата на Шовковски. Опитният халф стреля силно от дъгата на наказателното поле, а топката влетя неспасяемо в горния десен ъгъл зад украинския вратар - 1:1.


Остатъкът от първото полувреме бе за Литекс, като „оранжевите" бяха видимо по-активният състав в предни позиции. В 18' Том не успя да намери добре топката от хубава позиция, а две минути по-късно Бодуров засече с глава центриране в наказателното поле, но ударът му излезе извън очертанията на вратата. Малко преди почивката Динамо бе близо до втори гол, но Виничиус се намеси блестящо след изстрел на Вукоевич.


В даденото от съдията продължение на първото полувреме се стигна и до изключително спорна ситуация, когато Динамо получи съдийско рамо от страна на рефера Михаил Кукулакис. Получилият жълт картон едва минути по-рано Еременко спря с очевидно нарушение контраатака на Литекс, поваляйки Христо Янев на земята. Състезателят на киевчани обаче бе незнайно защо пожален от гръцкия съдия, който не му вдигна заслужен втори жълт картон.


Литекс продължи да играе много силно и през вторите 45 минути на мача, макар и Динамо също да вдигна оборотите. В 50' Милевски направи голям пропуск, останал очи в очи с Виничиус, а пет минути по-късно Христо Янев отговори с нов опасен изстрел към Шовковски. Малко по-късно късметът си по посока българската врата опита и Нинкович, но много неточно. В 61' нов сериозен пропуск на сметката на Динамо Киев регистрира и Ярмоленко, който бе изведен очи в очи със стража на българския шампион, но бе неточен.


Активизирането на Динамо не притесни сериозно футболистите на Литекс, които продължиха да атакуват смело вратата на украинския колос. Капитанът Христо Янев затрудни Шовковски с удар от дистанция, а в тези минути Любослав Пенев потърси и малко свежест в своя състав, вкарвайки в игра Георги Миланов и Светослав Тодоров на мястото на Жюс и Кодо. Малко след влизането си Миланов дори получи възможност да стреля по посока вратата на Шовковски, но вратарят на гостите улови.


Постепенно обаче се стигна до 77', когато Динамо нанесе втория си удар в срещата. Милевски намери Еременко отляво на пазената от Виничиус врата, а последният намери добре Браун, който от близка дистанция вкара с глава за крайното 1:2. До края на мача Литекс опита да достигне отново поне до равенство, но защитата на киевчани не допусна грешки, като по този начин украинците изковаха крайния успех в този никак лек за тях сблъсък в Ловеч. В последните минути резултатът можеше и да набъбне в полза на Динамо, но удар на Харуна мина на сантиметри от лявата странична греда зад Виничиус. Литекс пък отговори с няколко статични положения пред Шовковски, които обаче също не доведоха до гол.