Юнайтед с най-много приходи от Шампионска лига, въпреки загубата на финала

галерия:

Манчестър Юнайтед е спечелил 53.2 милиона евро от участието си в Шампионската лига по футбол през сезон 2010/2011.

 

Английският шампион е рекордьор на турнира с тази сума, въпреки че загуби финала срещу испанския Барселона. Каталунците, които вдигнаха трофея след победа с 3:1 в Лондон, са заработили 51 милиона евро.

 

Сумата е различна с тази на Манчестър Юнайтед, защото договорите за телевизионни права нямат съшата финансова стойност в Испания, както е в Англия. Европейската футболна асоциация публикува целия списък с наградни фондове и съобщи, че централата е раздала 754.1 милиона евро на 32-та клуба, които взеха участие в груповата фаза на Шампионската лига.

 

Английският Челси е получил 44.5 милиона евро от общата сума, германският полуфиналист Шалке е изкарал 39.75 милиона, а делът на испанския Реал Мадрид е 39.3 милиона. Словашкият Жилина, който отстрани Литекс по пътя към груповата фаза, а след това загуби всичките си шест мача в нея, е на "опашката" на класирането със 7.4 милиона евро. Причина за ниската сума е това, че местната телевизия е платила едва 212 хиляди евро за излъчването на мачовете. Това е по-малко от седмичната заплата на нападателя на Манчестър Юнайтед - Уейн Рууни.

 

Допълнителни 125 милиона евро са си разделили националните федерации и клубовете, които отпаднаха по пътя към груповата фаза на Шампионската лига.