Международна огранизация за борба с корупцията иска повече реформи от ФИФА

„Прозрачност без граници" (Transparency International - TI) е международна организация за борба с корупцията, която бе поканена от ФИФА, за да предложи реформи в тази насока. TI иска от федерацията да назначи независими разследвания на корупционния скандал, който се разрази през миналите месеци и да спечели по този начин отново доверието на хората.

 

Идеята на TI е да се създаде група от футболни акционери - включваща фенове, спонсори, клубове и членове на медиите, които да съблюдават процесите на промени.

 

Всички тези предложения са били предоставени на Сеп Блатер под формата на критичен осемстраничен репорт.

 

„ФИФА трябва да е пример за феърплей", се казва в изявление на ТI.

 

Според него федерацията трябва да публикува по-детайлна информация за финансовите си отчети, включително за финансовите бонуси и заплатите на персонала. Предлага се още възрастова граница за заемащите по-високи постове, както и публично разпространение на взетите решения.

 

Идеята е и всичките 208 национални членки на ФИФА да се съобразят с реформите, преди да получават част от годишния приход на федерацията, равняващ се на около 1 милиард долара.

 

„Имахме обширна дискусия със Сеп Блатер по въпроса по време на финала на Световното първенство за жени", заяви за АР Силвия Шенк, която е авторка на репорта към ФИФА.

 

Шенк добави, че е нужно да има повече прозрачност по време на мащабните операции на федерацията, като например разпределението на парите от телевизионните излъчвания на Мондиали и при определянето на кандидатите за домакин на Световни първенства. Бонусите и пенсиите на изпълнителните директори трябва да бъдат определяни от независимо звено, което публично да публикува разбираема информация за финансовия резерв, който се равнява на 16 милиона долара.

 

Според репорта 75-годишният Блатер, който се радва на четвъртия си президентски мандат, не олицетворява модерния модел на ротациите във високите постове, който може да се види във всяка друга мащабна организация.

 

Шенк добави, че спонсорите на ФИФА, които всяка година дават 1 милиард долара, са се изказали в подкрепа на предложените реформи.