Левски тръгна с 1:0 над Славия, Тони Калво изгонен в дебюта си пред българска публика

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Левски също стартира с победа участието си в подновения шампионат на България по футбол, след като днес „сините" надделяха с 1:0 над Славия в поредно издание на най-старото столично дерби. Сблъсъкът се изигра на ст. „Георги Аспарухов", като домакините завършиха срещата и с човек по-малко на терена. Единственият гол за победителите пък бе дело на Иван Цветков в средата на първото полувреме.

 

Двубоят бе първи за „сините" след отпадането от Спартак Търнава в 3-ия предварителен кръг на Лига Европа, като у футболистите на Георги Иванов личеше силно желание да се реваншират подобаващо пред собствена публика. Първи мач като титуляр за Левски записа и испанското крило Тони Калво, който дебютира със синята фланелка по време на злополучния мач със Спартак в Търнава. Юношата на Барселона се представи на добро ниво, но дебютът му в „А" група бе помрачен от червения картон, който той получи от рефера Ивайло Стоянов двадесет минути преди края. Така испанецът ще пропусне гостуването на Черно море във 2-ия кръг.

 

Освен от изгонването на Калво, лоши новини за Георги Иванов дойдоха и от контузията, която холандският бранител Дъстли Мюлдер получи през първото полувреме. Десният бек на „сините" напусна принудително терена с разтежение, бивайки заменен от новото попълнение Александър Башлиев.

 

Срещата на ст. „Георги Аспарухов" започна вихрено, като определено феновете на двата тима не скучаеха в първите петнадесет минути. Още в първата минута домакините застрашиха сериозно пазената от Стефано Кунчев врата, след като Иван Цветков осъществи хубав пробив в наказателното поле и върна към капитана Христо Йовов, който обаче стреля над гредата. Атаките обаче продължиха да се нижат една след друга, а в 4' Тони Калво намери добре Иван Цветков, чийто изстрел мина покрай гредата. Три минути по-късно и гредата помогна на Стефано Кунчев, който бе безпомощен при техничен изстрел на Дъстли Мюлдер.

 

В 12' футболистите на Славия също демонстрираха зъби, а отбраната и вратаря на Левски Пламен Илиев бяха поставени под напрежение. Жуниньо се озова на добра стрелкова позиция, но пропусна. Малко преди това добър шанс се откри и пред холандския таран на Левски Шьорд Арш, който обаче също не намери мрежата зад противниковия страж.

 

 

Резултатът на ст. „Георги Аспарухов" все пак бе открит в средата на първата част, когато футболистите на Левски празнуваха. Демонстриралият добри заложби Тони Калво намери по чудесен начин Иван Цветков в наказателното поле на „белите", а привлеченият от Пирин футболист матира Стефано Кунчев, засичайки центрирането на испанския си съотборник - 1:0. Три минути по-късно Левски бе близо и до втори гол, но бомбен удар на Марко Видович не намери очертанията на вратата. В 36' и Тони Калво изпробва рефлексите на Кунчев, който с усилия отрази негов изстрел.

 

През втората част Славия излезе на терена с мисълта да се бори за поне точка срещу ранения си съперник, като седем минути след подновяването на играта „белите" можеха да възстановят равенството. Жуниньо осъществи добър пробив през защитата на Левски, но ударът на бразилеца не намери очертанията на вратата.

 

Двадесет минути преди края домакините от Левски останаха и с човек по-малко на терена, след като Тони Калво получи червен картон в своя дебют в „А" група. Испанецът сякаш забрави, че вече е официално предупреден от рефера Ивайло Стоянов, влизайки грубо в краката на Йордан Юруков и логично виждайки червения цвят на картона. Малко след това Георги Иванов взе решение да укрепи своята халфова линия, вкарвайки в игра македонеца Дарко Тасевски на мястото на Арш.

 

 

Макар и с десет души на терена, Левски продължи да създава опасности пред вратата на Славия. Петнадесет минути преди края гредата за втори път помогна на Стефано Кунчев, след като черногорецът Марко Видович стреля силно по посока мрежата. Преди това пък гостите претендираха за неотсъдена дузпа в тяхна полза, след като Галин Иванов се свлече в наказателното поле на Левски. Сигнал на Ивайло Христов обаче не последва.

 

До края футболистите на Славия направиха опит да се възползват от численото си предимство на терена и да достигнат поне до изравняване, като изключително близо до целта „белите" бяха в даденото от съдията продължение на редовното време. Галин Иванов се озова на чиста позиция в наказателното поле на домакините, но халфът така и не отправи удар по посока Пламен Илиев, не успявайки да се възползва от открилия се пред него шанс. Секунди преди края Левски можеше да достигне и до втори гол, но Александър Башлиев не успя да се разпише очи в очи със Стефано Кунчев, получавайки подаване от Иван Цветков.


В крайна сметка Левски изстрада своята победа в най-старото столично дерби, с което „сините" прибавиха три точки към своя актив в началото на шампионата, както вече го сториха отборите на Литекс и ЦСКА.


Левски:Илиев, Мюлдер (Башлиев), Грийн, Рисп, Видович, Йовов (Балтанов), Гаджев, Цветков, Калво, Райков, Арш (Тасевски)

Славия:Кунчев, Филипов, Желев, Молдованов, Маркес, Димитров, Юруков (Василев), Борносузов (Пеев), Г.Иванов, Божов, Жуниньо (Христов)