Дузпи класираха Иван Стоянов и Алания напред в Европа, загуба за Мъри Стоилов и Анортозис

галерия:

Иван Стоянов игра пълни 90 минути за руския Алания Владикавказ при победата с 4:2 след изпълнение на дузпи срещу казахстанския Актобе. Мачът завърши наравно 1:1 в редовното време и продълженията, но победата в дузпите осигури класиране в плейофите на Лига Европа за Алания.

 

Алания беше по-добрият отбор на терена и търсеше повече попадението, след като допусна равенство 1:1 като домакин преди една седмица. Руснаците стигнаха до желания гол в 55-та минута, когато халфът Марат Бикмаев добави в мрежата на домакините избит удар на Иван Стоянов.

 

Радостта на футболистите на Алания обаче продължи кратко, защото 15 минути преди края на мача Актобе изравни резултата с гол на бившия футболист на българския Локомотив София - Владимир Джилас.

 

Равенството на терена остана до края на редовното време и двете продължения. При дузпите Актобе пропусна два пъти, а фаталния удар изпусна сърбинът Джилас. Иван Стоянов пък не беше сред изпълнителите на дузпи за своя отбор.

 

От Лига Европа отпадна воденият от Станимир Стоилов Анортозис Фамагуста, който беше близо до чудото в Македония. Кипърците загубиха с 0:2 у дома, но поведоха със същия резултат в Скопие срещу местния Работнички с голове на чешкия национал Ян Режек в 50-та минута и на Кристовао в 65-та. Панче Кумбев обаче порази пазената от Димитър Иванков врата три минути преди края, с което оформи крайното 1:2 и класира Работнички в плейофите на Лига Европа.

 

Освен Димитър Иванков, за Анортозис на терена се появиха също Емил Ангелов и Маркиньос. Бившият халф на ЦСКА - Маркиньос, дебютира за кипърците в 57-та минута като смяна на Неманя Вучичевич, докато Ангелов, който пък е бивш нападател на Левски, влезе в игра в 72-та минута на мястото на Рикардо Лаборте.

 

Добри новини пък сполетяха лагера на сръбския Партизан Белград, където играе българският национален защитник Иван Иванов. Партизан беше отстранен от белгийския Генк в третия квалификационен кръг на Шампионската лига, а регламентът на УЕФА изпрати сърбите в плейофния кръг на втория по сила турнир.

 

Там отборът от Белград не беше сред поставените, но единствената изненада в третия квалификационен кръг го изпрати в урната на по-силните. Това се случи благодарение на швейцарския ФК Тун, който завърши наравно 1:1 у дома срещу Палермо и изхвърли италианците от турнира с 2:2 от първия мач и повече голове на чужд терен.

 

Така Иван Иванов ще има шансове да играе срещу бившия си отбор ЦСКА София или българския шампион Литекс Ловеч в плейофите.

 

ЦСКА започва именно от тази фаза на турнира като носител на националната купа, докато Литекс отпадна от Шампионската лига, припомни БТА. И двата български отбора не са поставени за жребия, който е насрочен за петък.