Литекс пропускаше, а Висла вкарваше за 1:2 в Ловеч

галерия:

снимка: БТА

Българският шампион Литекс допусна поражение с 1:2 от полския първенец Висла (Краков) в мач от третия квалификационен кръг за Шампионската лига, игран на градския стадион в Ловеч. Срещата започна с минута мълчание в памет на жертвите от терористичните атентати в Норвегия. Българският нападател на Висла Цветан Генков бе титуляр за гостите от Краков и игра почти до края на двубоя, заменен от Йованович в 87-та минута.

 

Литекс започна много силно и можеше да открие резултата още в първата минута на двубоя, когато остро центриране на Христо Янев се превърна в коварен удар, но резервният вратар на Висла Милан Йованич с мъка изби в корнер. Титулярният страж на поляците Сергей Парейко получи контузия по време на загрявката и на негово място се появи Йованич, който изнесе много силен мач и бе с основен принос за победата на гостите.


Възпитаниците на Любослав Пенев продължиха да нападат и десет минути по-късно (11') само късметът спаси полския шампион от гол, а в основата на опасността отново бе Янев, който нацели напречната греда след чудесен изстрел от около 25 метра.


Така се стигна до 19-та минута, когато гостите от Краков откриха резултата при първата си атака в мача. Първо Нунес стреля и Баривиейра изби в корнер, след изпълнението на който защитата на Литекс допусна фатална грешка, решавайки да се изтегли в изкуствена засада, при която изскочилият от дълбочина Майкъл Ламей прехвърли Баривиейра за 0:1.


Това попадение малко смути футболистите на Литекс, но много скоро ловчанлии отново се върнаха в мача с бурни атаки към вратата на съперника си. В края на полувремето българите обсадиха вратата на Висла, като първо Георги Миланов пропусна да изравни в 39-та минута, а след това Христо Янев изведе Миланов очи в очи със стража на Висла, но младият нападател не успя да отправи силен изстрел и не затрудни Йованич.

 

Натискът на Литекс най-накрая доведе до резултат в последната минута на полувремето (45'), когато вратата на поляците най-сетне бе превзета. Точен за "оранжевите" бе Том, който изравни след диагонален изстрел от границата на наказателното поле, от който топката рикушира в крака на Соболевски и влетя в мрежата зад Йованич за 1:1.


След почивката картината на терена не се промени и Литекс продължи да бъде по-активния отбор, като в първите 10 минути ловчанлии опитваха да пробият защитата с далечни удари на Занев и Миланов, но Милан Йованич не срещна проблеми отразяването им. В 63-та минута пък Том пропусна да удвои головия си актив в мача след като вратарят на Висла изби опасен негов удар от малък ъгъл.

 

За огромно съжаление на домакините от Ловеч, опонентът им успя отново да отбележи при първата си атака за полувремето и в 77-та минута Висла поведе с 2:1 с попадение на Меликсон, който се разписа след комбинация в наказателното поле, и отново след грешка в защитата на "оранжевите".


След този гол футболистите на Литекс обсадиха вратата на поляците, за да заличат негативния за тях резултат, но късметът отново не бе на тяхна страна. Първо Бодуров надскочи всички при едно центриране в наказателното поле в 80-та минута и нацели напречната греда зад Йованич за втори път в мача.


Веднага след това (81') влезлият като резерва Селио Кодо вкара топката в мрежата на съперника, но главният рефер отсъди нарушение на бразилеца срещу играч на Висла в наказателното поле и попадението бе отменено.

 

До края на мача Литекс се опита, но така и не успя да стигне до положителен резултат с Висла и ще има трудната задача да заличава сериозен пасив при гостуването си в Краков на 3 август.