Меси, Шави и Роналдо ще спорят за приза Най-добър футболист на УЕФА

галерия:

снимка: БТА

Съотборниците в Барселона Лионел Меси и Шави Ернандес, както и носителят на Златната обувка Кристиано Роналдо ще влязат в спор за спечелване на новосъздадения приз на УЕФА за най-добър футболист на сезона, обявиха днес от европейската централа.

 

Наградата ще бъде връчена на специална церемония на 25 август, а претендентите бяха излъчени от специално жури, създадено от 53 журналисти, представляващи всяка една от страните-членки на УЕФА.

 

Тримата определени състезатели ще навлязат във фазата на решаващ вот, който ще се проведе в Монако по време на жребия за групите на Шампионската лига на 25 август. Тогава отново спортните журналисти ще гласуват директно по електронен път за един от тримата определени претенденти, излъчвайки най-добрият от тях за сезон 2010/11.

 

Идеята за новосъздадения приз бе лично на президента на централата Мишел Платини, който разкритикува остро идеята за нова "Златна топка", връчвана съвместно от ФИФА и френското списание "Франс Футбол".

 

На едно място извън тройката остана друг футболист на Барселона - Андрес Иниеста, като сред първите десет попадна и един вратар - новият страж на Байерн Мюнхен Мануел Нойер, който записа изключително силен сезон с Шалке 04. Останалите в Топ 10 са Фалкао (Порто), Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед), Неманя Видич (Манчестър Юнайтед), Златан Ибрахимович (Милан) и Жерард Пике (Барселона).