"Клетката" стана шампион на София в тазгодишното издание на Ариана Аматьорска Лига

галерия:

Футболният отбор на „Клетката" стана шампион на Ариана Аматьорска Лига в София, побеждавайки на финала „Телеграф" с 5:1. Решителният мач за титлата протече с превъзходство на символичните домакини от „Клетката", които триумфираха заслужено с купата на шампионите.

 

С достигането си до финала, и двата отбора придобиха правото да играят на големия финал на Ариана Аматьорска Лига във Варна между 3-4 септември. Всеки един от двата финалиста ще има шанса да представи София подобаващо и да се бори за уникалната награда на Ариана - среща с шампиона на България по футбол за сезона 2010/2011 - Литекс.

 

Президентът на Литекс Трифон Попов награди първите три места в турнира, а легендарният български вратар Здравко Здравков връчи индивидуалните награди. На трето място завърши отборът на „Ол Старс", който спечели малкия финал с 5:2 над миналогодишните шампиони от  „Бригада".

 

Със сребърните медали се окичиха „Телеграф", а купата и златните медали на шампионите бяха връчени от Трифон Попов. Организаторите от Ариана бяха предвидили и четири индивидуални награди за най- добър вратар, голмайстор, феърплей на турнира и най-добра съдийска двойка. „Най-добър голмайстор" на турнира стана Николай Янински от „Ол Старс" за своите 9 отбелязани гола в турнира. За „най- добър вратар" бе определен Борислав Димитров от „Телеграф".

 

Наградата за „феърплей" получи Данаил Станчев от състава на шампионите. Отличието се присъжда за най-коректна и честна игра в състезанието. „Най-добра съдийска двойка" стана тандемът Георги Игнатов и Симеон Петров. Над 395 мача бяха изиграни през трите дни на Ариана Аматьорска Лига в София. Турнирът в града бе четвъртият от поредицата регионални срещи в рамките на непрофесионалното футболно първенство на Ариана. Общо 384 отбора с над 3800 играчи се състезаваха за купата в София.

 

От тях „Телеграф" и „Клетката София" доказаха, че имат място на финала, след като бяха най-убедителни през целия турнир. Футболни звезди от близкото минало на ЦСКА, Левски, Славия също взеха участие в надпреварата. Емил Кременлиев, Валентин Найденов, Здравко Здравков, Светослав Бърканичков се включиха със свои непрофесионални отбори. Те изразиха своите положителни впечатления от организацията на турнира и желанието, с което всички отбори се включиха в надпреварата на Ариана.

 

Мачовете от турнира Ариана Аматьорска Лига в София се превърнаха в истински спортен празник през изминалите три дни за любителската футболна общественост в града. Над 6000 зрители наблюдаваха амбицираните за победа отбори, които показаха огромно желание за игра. Турнирът се провежда за втора поредна година. Тази година освен уникалната награда - среща с Шампиона на България, Ариана отправя и друго предизвикателство към футболистите аматьори.

 

По време на финалния турнир в морската столица най-продаваната бира ще предостави възможността на един аматьор сред всички отбори-победители в съответните градове да стане част от професионалистите. Талантът на турнира ще изкара няколкоседмичен пробен период в лагера на Литекс. Той ще бъде избран на базата на специфични критерии, с тристранно гласуване от представители на БФС, Ариана Аматьорска Лига и шампиона на България за сезон 2010/2011.

 

До момента регионални шампиони в Ариана Аматьорска Лига са отборите на „Ел Галактикос" (Стара Загора), „Даковците" (Плевен), „Рай-Комерс" (Пловдив). В продължение на няколко месеца до началото на септември ще станат ясни победителите в останалите градове: Благоевград, Русе, Бургас, Варна и Шумен. Следващият турнир Ариана Аматьорска Лига ще се състои в Благоевград в два поредни уикенда (24-26 юни, 02-03 юли). За първи път тогава на централния площад в града ще бъде построен специалния мобилен стадион „Ариана Арена" с трибуни за 500 души, който ще посрещне финалите в състезанието.