Спас Русев говори за Левски като за съпруга: Имаме несходство в характерите

снимка: БГНЕС

Собственикът на Левски Спас Русев коментира нажежената ситуация в клуба пред вестник "24 часа".

ЕТО КАКВО КАЗА РУСЕВ БЕЗ РЕДАКТОРСКА НАМЕСА:

- Г-н Русев, има ли промяна във Вашето решение, както очакват много от запалянковците на Левски?

- Не, нямам място там, където проблемите се решават със събличане на фланелки и нахлуване в съблекалнята на отбора. Заставам зад думите си в изявлението, не са премислени и не са взети емоционално. Има особено "несходство с характерите", което не ми позволява да остана. Това включва всичко - от идеите ми за управление на клуба, до настояването всичко да е светло, да е прозрачно.

- Какъв е коментарът Ви за срещата в зала "Универсиада"?

- Първият ми трансфер беше Красимир Иванов като финансов директор, защото финансовата дисциплина и прозрачност са моят приоритет.

- Обвиняват Ви, че нямате стратегия и план...

- При задължения от 25 милиона лева има само една стратегия - оцеляване и последващо стабилизиране. Приоритет е стабилизирането на клуба и рязкото подобряване качеството на управление. След това ще мислим за селекции, козирки и тъй нататък, когато можем да си го позволим. Вземането на популистки решения под натиск е в основата на сегашното състояние на клуба. Удивен и възмутен съм от освиркването и охулването на една госпожа, която е дарила 220 000 евро, за да спаси лиценза на клуба преди година. Защо? Същото се случи и при споменаването на Vivacom, а те помогнаха на клуба в най-критичния момент. Защо? Това ли е Левски? Така ли ще се отблагодаряваме и отнасяме към нашите спонсори и донори? Vivacom е безапелационният шампион на телеком пазара в последните 5 години с близо 2 милиона абонати, предлагащ им около 5 милиона услуги. Разбирам, че това е бизнес, в който водещи са емоциите, но не може да се постъпва хазартно с клуб с вековна история. Поне аз не мога да си го позволя, имам принципи, в които вярвам и устоявам.

- Имаше критични коментари в медиите...

- Уличният фолклор затвърждава тезата, че в България всички разбират от футбол и политика. Сами можем да си направим изборите къде се намираме и как прогресираме.

- На кого ще прехвърлите акциите?

- Ще дам акциите на тези, които имат ясна стратегия и финансови възможности. И най-важното - одобрението и подкрепата на всички фенски организации.

- Говорите често за Вашата визия за управлението на клуба. Защо не Ви разбраха?

- Видяхте какво се случи в зала "Универсиада". Представиха се хора, назначени от мен, това е част от моята визия за управление. Всичко беше абсолютно прозрачно. Сложено на масата, нито един от другите отбори в България не изнася публично по този начин своите финансови резултати. Считам, че този стил на прозрачност е уникален за страната.

- Но феновете пак са против. Остава впечатлението, че проблемите между футболни клубове и фенове в България са практически нерешими и това води до затъването на футбола. Най-добре се развива отборът, който всъщност няма фенове - Лудогорец. Да не би всъщност запалянковците да са първопричината за проблемите на големите и стари клубове?

- Знаете ли, това е едно от обясненията, при това логични обяснения за успеха на Лудогорец. Ръководството работи в спокойна обстановка. Без натиск.

- Обвиниха Ви, че не сте развързали кесията, че не сте дали нито един собствен лев за клуба...

- Няма разлика в инвестирането на собствени средства и инвестирането на средства от компанията, в която съм основен собственик. Нещо повече, аз убедих останалите акционери на компанията също да инвестират в Левски. Тоест - и те инвестират собствените си средства. Това е разликата, която мнозина не разбират.