Гонзо си отмъсти на жалък Левски, изхвърли ги болезнено от Купата

снимка: lap.bg

Черно море хвърли бомбата в осминафиналите за Купата на България, след като би Левски насред Герена с 3:2. Варненци, водени от Георги Иванов-Гонзо шокираха "сините" с 2 гола от 2 удара през първата част.

През второто полувреме Левски натисна и изравни, за да прати мача в 2 продължения по 15 минути. В първото от тях "моряците" удариха за трети път и това се оказа достатъчно за сензационната елиминация.

Така Гонзо си отмъсти сладко, сладко на Левски, откъдето си тръгна с подвита опашка миналия сезон. Дебютът на Елин Топузаков начело на "сините" пък се превърна в кошмар.

Александър Цветков още в 3-ата минута даде аванс на гостите, а в 30-ата Бакари с красив изстрел се разписа за 0:2. През второто полувреме обаче Левски натисна сериозно и заслужено стигна до изравняване, макар да имаше късмет и при двете си попадения - първо на Бабатунде Адениджи в 63-ата и след това на Димитър Пиргов в 79-ата.

За съжаление на феновете на Левски обаче Цветков с хубав прехвърлящ удар отново изведе напред Черно море в 101-ата минута, а вторият му гол се оказа златен за Черно море.

"Моряците" за първи път в историята си елиминират Левски при гостуване на "Георги Аспарухов", а общо за четвърти, като "сините" остават с 9 успеха, но сега определено разочароваха феновете си с отпадане още на осминафинал.

Изненадващо още в 3-ата минута Черно море поведе, след като Левски неочаквано лесно загуби топката в средата на терена, а Уго Секо нямаше никакви проблеми да надбяга Веселин Минев на крилото. Последва центриране към точката за дузпа и по необясним начин Цветков бе оставен сам, за да простреля Боян Йоргачевич - 0:1!

Левски реагира адекватно на негативния резултат и започна постепенно да концентрира играта в половината на гостите. "Сините" обаче не притесняваха вратаря на Черно море, защото ударите им биваха неточни.

Най-близко до изравняване в 28-ата минута стигна Бабатунде Адениджи, който след добри двойни подавания с Франсис Нар нацели гредата.

Грешка на Роман Прохазка обаче се оказа много скъпа на "сините" само 120 секунди по-късно. Топката бе подарена на Бакари, който бе сам срещу трима, но въпреки това успя да пробие между тях в наказателното поле и да отправи страхотен изстрел, който с помощта на гредата прати топката в мрежата за 0:2!

Второто полувреме изцяло почти се водеше пред вратата на Черно море. След като Адениджи изпусна четири отлични положения с неточни си удари, най-накрая в 64-ата минута намери мрежата. Левски имаше късмет, защото рикошет в гърба на бранител изведе Адениджи на стрелкова позиция и той този път не сбърка - 1:2.

10 минути преди края усилията на Левски бяха възнаградени, а това отново стана с голяма доза спортен шанс - Коварж се намеси левашки при центриране от корнер и подари топката на Пиргов, който стреля. Вместо да изчисти обаче, застаналият на гредата Михаил Венков не можа да укроти кълбото и то се промуши зад голлинията - 2:2.

"Сините" обаче не можаха да вкарат трети гол преди края на 90-те минути и мачът влезе в продължения. Първата им част бе до голяма степен скучна, но Черно море избухна в 101-ата минута.

Рехавата защита и средна линия на Левски отново се провали тотално със задачата да се противопостави на дълъг изненадващ пас. Цветков надбяга Пиргов без никакви проблеми и се озова очи в очи с Йоргачевич, като го прехвърли елегантно за 2:3!

В крайна сметка усилията на Левски след това не стигнаха и Черно море започна да празнува след последния съдийски сигнал.

Литекс също издрапа до четвъртфинал за Купата. Ловчанлии врътнаха 1:1 в града на люляците срещу Локо (Сф). Стигна се до дузпи, в които аматьорският тим бе по-точен и надделя с 4:2 над столичните "железничари".