Вечното дерби бе закопано в земята, Битката за Тракия ще се помни дълго след 4:3 за Ботев

Ботев изтръгна една от най-сладките си победи в последното десетилетие. "Канарчетата" се наложиха с 4:3 срещу Берое в Битката за Тракия под Аязмото. Уникални обрати, безумни грешки, супер атаки, дузпа и червен картон белязаха страхотния двубой, който бе много по-качествен от вчерашното постно Вечно дерби межди ЦСКА и Левски(1:1).

Мачът в Стара Загора се превърна в незапомнена от години футболна драма в родния елит! В герой за жълто черните се превърна Тодор Неделев, който отбеляза 2 попадения. Останалият на косъм от Ботев Мапуку отбеляза хеттрик, но това не бе достатъчно за стариозагорци, а пловдивчани отново са господари на Тракия.

Двубоят започна по мечтан начин за „канарчетата“ начин, защото поведоха в резултата след само 2 минути игра. В прегръдките на своите съотборници попадна най-новото попълнение на Омар Косоко, на когото бе гласувано доверие като титуляр. Косоко пребори с мощна физика двамата централни бранители на домакините и остана очи в очи с Макенджиев. Преодоля го, за да изпрати в екстаз над 2300 бултраси по трибуните.

В 11-ата минута Берое изравни, а автор на попадението стана Жуниор Мапуку, който преди да премине в състава на Берое бе на крачка от трансфер в Ботев. Веселин Пенев центрира топката към наказателното поле, Гъргоров я чукна към Мапуку, който със страхотно изпълнение опъна мрежата зад Георгиев. След изравнителния гол, Берое бе с една идея по-активния отбор на терена и имаше няколко добри възможности да направи пълен обрат. Това в крайна сметка се случи в 37-ата минута след много сериозна грешка на вратаря на Ботев Георги Георгиев. Мапуку навлезе в наказателното поле, финтира Даниел Златков и отправи много лек шут по посока на вратата, който дори излизаше в аут, но тежкия терен и мократа топка залъгаха стража на Ботев и кълбото премина под плонжа му. Гол, който вероятно ще се върти в световния видеообмен като куриоз.

В 43-ата минута Тодор Неделев отбеляза великолепен гол от пряк свободен удар. Капитанът на Ботев не остави никакви шансове на Макенджиев след страховит удар от над 30 метра с левия крак, за да направи резултата 2:2.

8 минути след подновяването на играта, Ботев направи на свой ред пълен обрат, след дежурния гол на топстрелеца на Първа лига Жоао Пауло. „Жълто–черните“ организираха чудесна атака, започната от Неделев, преминала през Косоко, за да се стигне до седмото попадение на Жоао Пауло.

В 60-ата минута централният бранител на Ботев Даниел Златков допусна груба грешка, фаулира в наказателното Атанас Зехиров, а за главния рефер не остана нищо друго освен да посочи бялата точка. Жуниор Мапуку превърна дузпата в гол и с това оформи своя хеттрик.

5 минути след като резултатът стана 3:3, Омар Косоко получи втори жълт картон и остави своите съотборници с човек по-малко. Последваха силни минути за Берое, като на два пъти бившият футболист на Локомотив Пловдив Емил Гъргоров бе близо до попадение.

В 81-ата минута Тодор Неделев отново се превърна в герой за Ботев като отбеляза своя втори гол в мача. Жоао Пауло пусна топката в наказателното поле, защитата на Берое проспа паса, а за Неделев остана най-лесното и направи резултата 3:4 в полза на Ботев. В 86-ата минута Мапуку направи фрапантен пропуск и за щастие на „жълто-черните“ резултатът се запази 3:4.