Накъде пое Бундеслигата - изводите след първия кръг на 54-ия сезон

снимка: БГНЕС/EPA

54-ият сезон в Бундеслигата вече започна. Първият кръг кристализира тенденциите накъде ще вървят 18-те клуба.

1.Байерн гони требъл

След първия кръг шампионът изглежда ясен. С 6:0 над Вердер Байерн демонстрира мощ и остави отпечатък върху лигата. Пет пъти в историята си Байерн е поемал лидерството от първия кръг, за да не го пусне до последния. Шестата разходка към титлата в момента изглежда много вероятна. Ако добави също купата и Шампионската лига, то ще бъде повторен требъла на Юп Хайнкес от 2013-а. Купата е била в ръцете на баварците 18 пъти, КЕШ – 5 пъти. В Европа тимът отпадаше неизменно на полуфиналите от испански отбори при Пеп Гуардиола последните три сезона. Карло Анчелоти, трикратен победител в турнира (два пъти с Милан и веднъж с Реал), знае, че основната му цел е финалът на 3 юни 2017 г. в Кардиф. „Съставът ми е достатъчно добър, за да бъде конкурентен на всички, но за да спечелим Шампионската лига, ни трябва повече, заяви наскоро Анчелоти в интервю за „Кориере дело Спорт“ и добави: Не става въпрос за класа, а за формата на отбора през пролетта“. С други думи това ще рече през май 2017-а Байерн трябва да е в топформа след дългия сезон. Иначе мечтата за втори требъл ще отлети.

2.Вердер е фаворит №1 за изпадане

По-ужасен старт на сезона за бременци едва ли можеше да има. 0:6 в Мюнхен последва отпадането от купата след 1:2 от Лоте. Отнесоха го първо играчите, които бяха освирквани. „Не разбирам как още след първия мач може да се скандира „Треньорът вън!“ Миналия сезон с феновете постигнахме много, защото бяхме обединени. Тези скандирания сега не ни помагат - заяви Фин Бартелс. – Първата ни цел в следващите седмици е да се вдигнем, да изчистим главите си, без значение какво ще пише в пресата“. Миналия сезон Вердер завърши на две точки над изпадащите, но и сега му предстои нова люта битка за оцеляване. Вероятно до самия край на сезона. И спасението би било най-големият успех на тима.

3.Скрипник фаворит за първи уволнен

Виктор Скрипник (46 г.) е големият фаворит на букмейкърите за първи изгонен треньор през новия сезон. Още след два мача украинецът е под огромен натиск. Засега мениджърът Франк Бауман го защитава, но слабите игри на тима не показват, че Скрипник е точният избор за поста. И ако напрежението не е достатъчно, самият треньор обяви следващия мач с Аугсбург за финал. Бауман опита да свали леко напрежението, но не подбра точните думи: „Не е искал да каже точно това. Мачът, разбира се, е важен, а ние трябва да покажем качества, които не видяхме в Мюнхен“. Подкрепа към Скрипник обаче нямаше от феновете нито в Лоте, нито в Мюнхен. От еуфорията в края на пролетта и настроението от покупката на Макс Крузе вече няма и помен.

4. Ротацията на Шуберт дава надежди на Гладбах

Това може да е мотото на Гладбах през сезона. 45-годишният треньор Андре Шуберт смело ротира състава – в 4-те мача досега (два в ШЛ, един за купата и един в първенството) на терена излязоха 19 различни играчи. Феновете се надяват така дори да бъде преследван Байерн, още повече, че срещу шампиона тимът не е губил вече 4 поредни срещи (2-2-0).

5. Шюрле е кралят на асистенциите

Какъв дебют за Шюрле с екипа на Борусия Дортмунд срещу бившия му клуб Майнц 05! Асистира за първия и изработи дузпата за втория гол на Обамеянг. 30-милионната покупка впечатли с 37 спринта и 7 шута към вратата. „Все още има какво да подобрява – обяви обаче треньорът Томас Тухел. – Но е видно колко е щастлив да играе в този тим“. Заради болките в коляното и гърба Шюрле ще пропусне предстоящите два мача на Бундестима.

6. Шалке 04 и Хамбургер ШФ – нов сезон, стари проблеми

Първият кръг донесе главоболия за Шалке 04 и Хамбургер ШФ. Кралскосините играха слабо във Франкфурт, отърваха се само с 0:1. Мениджърът Хайдел бе омърлушен: „Ще е лошо, ако това е новият Шалке 04. Особено през първите 30 минути играхме отчайващо, видя се, че ни чака много работа. В защита липсва всякакво разбирателство“. Не по-малко разочарован бе и треньорът Маркус Вайнцирл: „Катастрофално начало. Показахме точно обратно на това, което исках. Не съм доволен от никого“. Новата надежда на спеца са Бенталеб и Стамбули, които могат да стабилизират отбраната. А Хайдел се надява да доведе още едно крило, което да замени Лерой Сане. Вариант е Даниел Калиджури, за когото Шалке 04 е готов да плати 12 млн. евро, но фаворит е украинският национал Евгени Коноплянка (Севиля). А какво да кажат в Хамбург след 1:1 с Инголщад? Осем седмици подготовка, 26 милиона за нови, но ХШФ се срина през втората част. „Все едно беше миналия сезон“, призна Арон Хунт. Очевидно Лабадия не споделя надеждите на феновете за бърз прогрес. „Знаем колко дълъг път сме изминали, но още толкова има и пред нас“, призна треньорът.

7. Левандовски и Обамеянг пак ще се борят за голмайсторския приз

Още от първия кръг е ясно, че стрелец №1 ще бъде от Мюнхен или Дортмунд, Роберт Левандовски или Пиер-Емерик Обамеянг. Полякът вкара 3 на Вердер, габонецът – 2 на Майнц. Закачките в Туитър не закъсняха. Обамеянг: „Надбягването започна“. Левандовски отвърна: „Леви срещу Оба: 3:2“. Спорът вероятно ще върви до края на сезона, но Левандовски е с едни гърди напред, както и миналия сезон. Тогава резултатът бе 30:25.

8. Кьолн играе модерно

Кьолн впечатли в офанзивен план при 2:0 над Дармщад - Рисе, Рудневс, Модест и Битенкор създаваха положение след положение. Мениджърът Йорг Шмадке бе доволен: „Можеше да вкараме 7-8 гола, без дори да използваме всичките възможности“. Едно нещо е сигурно – ако козлите продължават така, накрая на сезона ще са в еврозоната. За последно това се случи с Кьолн през 1992 г. – преди 24 години (2:0, 0:3 от Селтик в първия кръг за купата на УЕФА)

9. РБ Лайпциг – за повече от оцеляване ще е трудно

Равенство, измъкнато в последната минута в Хофенхайм (2:2), и още двама нови (Бърк, Бернардо) – за новака Лайпциг сезонът започва добре. По-голяма цел от оцеляване обаче е трудно постижима. А и повечето им привлечени играчи са инвестиция в бъдещето, както обича да казва Ралф Рангник. РБ Лайпциг ще е малко над 16-ото място, но и не много далеч.

10. Волфсбург – последният сезон бе изключение

Миналия сезон сезон вълците завършиха едва осми и сега няма да играят в Европа. След продажбата на Крузе и евентуалната на Дракслер спокойствието ще се завърне в клуба, а Волфсбург ще може пак да атакува Топ 4, респективно Шампионската лига. С новите Блашчиковски, Брума, Герхард, Дидави и Гомес амбициите пак са големи. Освен това липсата на международни мачове може да е плюс за Волфсбург през пролетта, тъй като играчите ще са отпочинали през седмицата за разлика от конкурентите в Байерн, Дортмунд и Гладбах.

Материл на Bild.de