Див екшън: Червени картони, тупаници и прекратен мач заради расизъм в Сърбия

снимка: БТА/AP

Мачът от 7-ия кръг на сръбската първа лига между Нови Пазар и Цървена звезда (Белград) беше белязан от инциденти по трибуните, расистки обиди и спиране от съдиите за около 20 минути в средата на второто полувреме.

В крайна сметка Звезда спечели с убедителното 4:1, като до 33-ата минута водеха с голове на Александар Лукович от дузпа и Петар Орландич.

В 86-ата минута Джон Руис направи 3:0, а в последните две минути отборите си размениха по едно попадение. Анид Траванчич намали на 1:3, а Душан Анджелкович фиксира крайното 4:1. Проблемите започнаха, след като феновете на домакините обсипаха с пиратки, димки и отломки от седалки резервната скамейка на Цървена звезда.

Реакцията на запалянковците беше провокирана от контузията, която нанесе Предраг Сикимич на вратаря на Нови Пазар и бивш играч на Черноморец (Бургас) Младен Живкович. "Съжалявам, че мачът предвиден за наслада на феновете, се превърна в нещо, което нямаше нищо общо със спорта, заяви старши треньорът на Нови Пазар Зоран Марич. Неговият колега от Цървена звезда Миодраг Божович-Гроф заяви: "Хаосът вече владееше срещата след реакцията на играчите на Нови Пазар при нашата дузпа през първото полувреме.

Дори и реферът да е сбъркал, това не е извинение. Лукович я вкара и откри резултата, а съдията Милан Илич беше блъскан и бутан от Нови Пазар. След почивката пък в мишена на агресивните фенове от Санджак стана габонският халф Гелор Канга, а след влизането на полицията в сектора им на трибуните, съдията Илич поведе двата отбора към тунела.

Сикимич пък беше отстранен в 65-ата минута с директен червен картон, а 27-годишният вратар беше откаран в болница, където се оказа, че има счупена пищялна кост. След победата Цървена звезда има 19 точки на върха, а Войводина остава на 2-а позиция с 16 точки след домакински успех над Спартак Суботица. Нови Пазар е 11-и от 16 отбора със 7 точки.