Звездни треньори готови да се захващат с Ботев

снимка: Булфото

Фаворитът за нов старши-треньор на Ботев Пловдив Николай Митов е готов със щаба си, с който да води канарчетата, пише PlovdivDerby.com. В него ще влязат Мариян Христов, настоящия треньор на вратарите Петко Петков и испански методист от "Аspire Academy". Испанецът се е обучавал в Барселона, а от няколко години работи в африкаския клон на световноизвестната академия. Собственикът на Ботев Румен Чандъров отдавна е имал желание да привлече методиста и оставките на Николай Костов, и екипа му са станали повод той да го направи сега. Испанецът идва не без съдействието на Лъчезар Танев, разкриват нашите източници.

Според информация на PlovdivDerby.com испанецът вече е в България, а по-късно през деня ще пристигне в Коматево и ще започне работа. Бизнесменът Чандъров пък бил непреклонен и настоявал новият старши-треньор на Ботев да се казва Николай Митов. Назначението на бившият наставник на Левски вече е почти сигурно, като днес президентът на клуба Палийски отново ще се срещне с Румен Чандъров, за да уточнят последни детайли. Преговори са водени и с Ферарио Спасов, но те не са стигнали до положителна развръзка, научи PlovdivDerby.com от свои източници!

Кой всъщност е Николай Митов:

От април 2013 е старши треньор на Левски (София). Като футболист е играл за Левски, Хебър (Пазарджик), Академик (София), Магдебург, Септември, Миньор (Перник) и Холщайн Кил. Шампион на България с Левски през сезон 1992/93. Бил е треньор на Хебър, помощник-треньор в Локомотив Мездра, Славия, Левски и Локомотив (Пловдив).

През сезон 2008/09 е асистент на Емил Велев в Левски и печели титлата на страната.

От лятото на 2012 е помощник на Илиан Илиев, а след оставката на Илиев е старши треньор.

Под управленския си мандат, "Левски" постига, решаващи победи срещу големи съперници ЦСКА и Лудогорец Разград, но отборът не успя да спечели титлата в "А" ПФГ след равенство 1:1 у дома със Славия София в последния кръг на първенството .

Митов се разделя със "сините" на 12 юли 2013 г., след елиминирането на отбора от казахстански клуб Иртиш Павлодар в UEFA Europa League.

В началото на декември 2013 г., Митов бе обявен за новия мениджър на Монтана (Монтана). От 2015 г. е треньор на Септември (София).

На 10 февруари 2016 г. поема тима на Пирин (Разлог).

От юни 2016 г. начело на треньорския щаб на отбора на Септември (София) се завръща отново Николай Митов.

Кой е Мариян Христов:

Играл е като полузащитник и нападател за отборите на Балкан (Ботевград), Славия, Левски (София) и Кайзерслаутерн (Германия). От есента на 2004 г. играе за Волфсбург (Германия). В евротурнирите за Левски има 6 мача (4 за купата на УЕФА и 2 за КНК), а за купата на страната има 13 мача и 4 гола за "сините" и 3 мача и 1 гол за Славия. Участник на Световното първенство по футбол през 1998 г. във Франция (в 2 мача) и на Европейското първенство по футбол през 2004 г. в Португалия (в 3 мача). Шампион на Германия през 1998 г. с отбора на Кайзерслаутерн. Вицешампион на България през 1996 г. с Левски и двукратен финалист за купата на страната през 1996 и 1997 г. Има 45 мача и 4 гола за националния отбор.

В периода 2008-2011 е треньор на Балкан Ботевград, през 2013 започва като асистент в Левски София, след което поема U19 на тима, от където си тръгва, след като започват да се намесват в рабатата му.