Венци Стефанов с остри думи: Футболът ни е енигма, слугува на шепа хора

снимка: БГНЕС

Президентът на Славия и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов се надява тимът му да се представи достойно в дербито срещу ЦСКА от първи кръг на първенството тази седмица.

"Дано излезем с чест от мача срещу ЦСКА", лаконично си пожела мениджърът на "белите" в пресклуб "България".

"Класиране в първата шестица е крайната цел пред отбора", каза още Стефанов.

Той даде добра оценка за представянето на Славия в първия кръг на Лига Европа, въпреки отпадането от турнира. Стефанов обаче беше безпощаден в критиката си срещу цялата философия и организация на родния шампионат. Той призова медиите за смелост и откритост срещу слугинажа и нелепите правила във футбола. Президентът на Славия е силно притеснен за възможни инциденти по стадионите и извън тях, след като началният час на първите мачове е чак в 21 ч.

"Представяте ли си какво може да стане в Бургас преди и след мача между Локо Пд и Ботев Пд?", попита В. Стефанов. С автобуси и влакове ще тръгнат агитките, стадионът е близо до плажа, по тъмно са възможни побоища. Късните мачове са заложена бомба", предупреди шефът на белия клуб.

"В колко часа започват мачовете в Англия?", попита още В. Стефанов. "В 15 ч, някои в 18 ч, само мачовете от Шампионската лига са късно". На въпрос възможно ли е у нас на терена да видим английското чудо Лестър, Стефанов отговори така:

"На терена Пирин може да стане шампион, но извън терена няма да му позволят. В ход ще бъдат пуснати всякакви комбинации".

Футболът ни е енигма, обобщи дългогодишният ръководител. Втората седмица в Първа лига фактически няма за какво да играе, обезсмисля се участието й в първенството. В първата седмица същественият проблем не е голямата финансова ножица между свръхосигурения Лудогорец и съперниците в топлистата с няколкократно по-малки бюджети. Проблемът е, че по настояване на собственика на шампионския клуб Кирил Домусчиев бе премахнато правилото за задължително участие на двама млади българи до 21 г. във всеки отбор.

Така националният ни отбор скоро ще се състои само от натурализирани чужденци, предупреди Стефанов.