Реал и Атлетико отново в сблъсък: Кой ще бъде новият крал на Европа

снимка: БГНЕС/EPA

Двата големи гранда на Мадрид Реал и Атлетико ще спорят тази вечер за най-ценния трофей в европейския клубен футбол – този на Шампионската лига, в повторение на финала от 2014 година. Арена на двубоя ще бъде легендарният „Сан Сиро” в Милано, а за главен арбитър бе определен Марк Клатенбърг от Великобритания.

Предстоящата среща е с огромен залог и за двата тима, които ще опитат да пренапишат историята.

Реал ще търси рекордна 11-та титла от надпреварата, докато Атлетико своя първи триумф в ШЛ.

Освен реванш за Лисабон, на „Сан Сиро”, „дюшекчиите” ще опитат да прогонят прокобата, която ги преследва в турнира, след като загубиха драматично титлата и през сезон 1973/74 от Байерн Мюнхен.

Тази вечер двата тима се изправят за седми път в турнира, като Кралския клуб води в статистиката с 4 победи, срещу 1 за „червено-белите” и 1 равенство.

Първият сблъсък помежду им е на полуфиналите през сезон 1958/59. Отборите си разменят по една победа и така финалистът трябва да бъде решен след трети двубой на неутрален терен. Реал печели с 2:1 след победно попадение на Ференц Пушкаш и се класира за финала по пътя към четвъртата си поредна титла от надпреварата.

Следващата им среща е на финала през 2014, в който Реал печели изключително драматично с 4:1, след като малко преди края на редовното време футболистите на Диего Симеоне водеха с 0:1 и буквално докосваха трофея. Секунди преди последния съдийски сигнал обаче капитанът на Кралския клуб Серхио Рамос изравни с глава, а в продълженията „белите” не оставиха шансове на своя съперник, спечелвайки така чаканата „Десета”.

Година по-късно двата тима се срещат отново – този път на четвъртфиналите. След нулево равенство на „Висенте Калдерон”, на реванша Реал триумфира след късно попадение на Хавиер Ернандес.

За днешния финал и двамата треньори ще могат да разчитат на най-доброто, с което разполагат.

Единствената въпросителна бе свързана с участието на суперзвездата на Реал Кристиано Роналдо, но наставникът на „лос бланкос” Зинедин Зидан вече призна, че той ще бъде на терена.

Диего Симеоне също ще може да излезе с оптималния си състав на „Сан Сиро”, тъй като в тима му няма контузени и наказани футболисти. На „Висенте Калдерон” ще се надяват отборният дух и страхотна тактическа дисциплина да донесат първи трофей от надпреварата.

Пътят на Реал до финала:

Реал Мадрид спечелиха първото място в група “А” с актив от 16 точки, в конкуренцията на шампиона на Франция Пари Сен Жермен, Шахтьор Донецк (Украйна) и шведския Малмьо.

На осминафиналите Кралския клуб срещна италианския Рома, който бе елиминиран след две победи с по 2:0 На четвъртфиналите жребият отреди на Реал да срещне Волфсбург. В първия двубой, игран в Германия, „вълците” тотално надиграха своя именит съперник, побеждавайки с 2:0, с което поставиха под сериозна въпросителна бъдещето на Реал в турнира. На реванша обаче блесна геният на Кристиано Роналдо, който заби хеттрик и собственоръчно закара „белите” на полуфиналите.

Съперник в тази фаза бе английският Манчестър Сити, който за първи път стигна до тази фаза на турнира. Нулево равенство на „Етихад”, последвано от минимална победа с 1:0 на „Бернабеу” бяха достатъчно на Зинедин Зидан и неговите играчи да се класират за големия финал.

Пътят на Атлетико до финала:

„Дюшекчиите” също завърши на първо място в своята група спечелиха първото място в група “C”, завършвайки с актив от 13 точки в конкуренцията на Бенфика, Галатасарай и Астана на Станимир Стоилов.

На осминафиналите играчите на Диего Симеоне срещнаха холандския ПСВ Айндховен. След две нулеви равенства, победителят в този сблъсък трябваше да се реши след изпълнение на дузпи. Подкрепяни от пълните трибуни на „Висенте Калдерон” мадридчани оцеляха при ролетката на дузпите след 8-7.

Жребият на четвъртфиналите определи следващия съперник на Атлетико да е шампионът Барселона. Въпреки загубата с 1:2 в първия мач на „Ноу Камп”, в реванша Диего Симеоне и компания победиха с 2:0 и по този начин детронираха каталунците.

На полуфиналите на пътя на Атлетико се изправи нов тежък съперник в лицето на Байерн Мюнхен. 21-годишният Саул Нигес вкара единственото попадение за победата с 1:0 в Мадрид. На реванша на „Алианц Арена”, баварците спечелиха изключително драматично с 2:1, но напред продължиха „дюшекчиите” заради гола на чужд терен.

„В живота не може да има отмъщение, а единствено нови възможности. Класирането ни на финала е точно това”, заяви Симеоне, след като стана ясно, че Атлетико отново ще срещне Реал в спора за трофея.

Най-добро представяне в Купата на европейски шампиони/Шампионска лига Реал Мадрид – 10 пъти шампион – 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014; 1961/62 – финалист, 1963/64 – финалист, 1980/81 - финалист

Атлетико Мадрид: 1973/74 – финалист; 2013/14 – финалист.