Дерменджиев ще плува в непознати води в Европа

снимка: БГНЕС/EPA

Наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев ще стъ­пи в непознати води в начало­то на следващия сезон. За първи път в кариерата си на старши треньор той ще из­веде отбор още на старта в европейските клубни турни­ри.

До момента специа­листът не е правил това. Всъщност 61-годишният пловдивчанин няма особено голям опит на международна­та сцена, въпреки че само той и Станимир Стоилов са играли с български тим в гру­пите на Шампионската лига.

До сега Дерменджиев има 9 срещи като наставник в Ев­ропа. Всички те бяха записани през сезон 2014/15, когато Лу­догорец проби в най-комерси­алния клубен турнир. Тогава обаче в първите три мача от квалификациите - два сре­щу Дюделанж (4:0, 1:1) и един с Партизан (0:0) в Разград, тимът бе воден от Стойчо Стоев.

Бившият футболист на Локо София бе уволнен, а на поста застана доскорошният му асистент Дерменджиев. Под негово ръковод­ство Лудогорецигра срещу Партизан (2:2) в Белград, Стяуа (0:1, 1:0 и 6:5 сл.дузпи) в квалификациите, а в групите с Ливърпул (1:2, 2:2), Реал Мад­рид (1:2, 0:4) и Базел (1:0, 0:4).

Като старшия Дерменджиев може да няма голям опит, но има 62 мача като асистент на международната сцена. Ба­лансът от тях е 31 победи, 11 равенства и 20 загуби. Де­бютът му е преди близо 17 години като помощник на Ди­митър Димитров в Литекс срещу северноирландския Гленторан.