Италиански герой обяви, че закача бутонките

снимка: БТА/AP

Бившият национал и световен шампион с Италия Лука Тони обяви края на професионалната си кариера след приключването на настоящия сезон в Серия А. Нападателят на Верона има да изиграе още два мача с екипа на тима си, като след последния – срещу Ювентус – няма да играе повече активно футбол.

На 38-годишна възраст миналия сезон Тони стана най-възрастният носител на приза „Капоканониере“ за най-добър голмайстор в първенството, като го сподели с Мауро Икарди от Интер, защото и двамата реализираха 22 гола.

В кариерата си Тони е играл за общо осем клуба в Калчото и има 156 гола в Серия А на сметката си. Той бе част от националния отбор по време на триумфа на Мондиал 2006.

Въпреки успехите, които е постигнал през годините, Тони с разочарование отбелязва провала на Верона през настоящия сезон – тимът изпадна миналата седмица и именно този факт е забързал решението на нападателя да прекрати кариерата си.

В 22-годишната си кариера Тони може да се похвали и с приза за голмайстор на Бундеслигата с екипа на Байерн през 2007/08.