Байерн на Гуардиола пак спрян преди финала, Атлетико лети! (ВИДЕО)

снимка: БГНЕС

Хосеп Гуардиола ще остави по-скоро горчиво наследство от престоя си в Байерн (Мюнхен), след като в последния си сезон начело на баварците отпадна за трети пореден път на полуфиналите в Шампионска лига.

Байерн тотално надигра и можеше да смачка всеки един друг съперник с предложеното пред препълнените трибуни на „Алианц Арина”, но срещу себе си имаше безкрайно коравия тим на Атлетико (Мадрид).

Победата с 2:1 бе недостатъчна на баварците да заличат поражението с 0:1 от предишния дуел на „Висенте Калдерон” и отново трябваше да се примирят с разочарованието точно преди финала, докато Атлетико за втори път в последните три сезона празнува класирането си за битката за трофея.

Шаби Алонсо изведе Байерн напред в 31-ата минута, а 3 по-късно Томас Мюлер пропусна дузпа и с това най-изгодният шанс да прати в нокдаун иначе безстрашния и непримирим тим на Диего Симеоне.

В 54-ата Антоан Гризман с деветия си гол в кариерата за Атлетико в Шампионска лига (седми този сезон) не само обърна тотално развоя на събитията и наклони везните в полза на „дюшекчиите”, но и стана най-резултатният играч в историята на този отбор в турнира.

Роберт Левандовски в 74-ата върна надеждите на Байерн с гол за 2:1, но чудесата на Ян Облак на врата и самоотвержените прояви на играчите на Атлетико попречиха на доминиращия домакин да стигне до трети гол.

Фернандо Торес също пропусна дузпа в самия край на мача, с която можеше да лиши публиката от напрегнатите финални акорди на срещата. В крайна сметка след 1974 и 2014 година Атлетико (Мадрид) за трети път е на финала в Шампионска лига!

Очаквано Байерн напълно диктуваше събитията на терена в първия четвърт час и имаше повече владение на топката, държеше играта изцяло в половината на съперника и защитниците бяха изнесени на централната линия. Това не водеше до ранни шансове за гол за тима на Пеп Гуардиола, но в 11-ата минута центриране отляво на Дъглас Коста бе засечено с плонж с глава от Роберт Левандовски и кълбото мина на сантиметри от гредата.

При първата по-сериозна контраатака на Атлетико обаче се стигна до работа за Мануел Нойер, който трябваше да парира далечен изстрел на Габи Фернандес, получил кълбото пред дъгата от Антоан Гризман.

В 19-ата минута подаване от дълбочина на Давид Алаба намери адресата си в наказателното поле - Томас Мюлер се бе измъкнал от защитата и останал очи в очи с Ян Облак, свали топката вляво за Левандовски. Полският нападател обаче не можа да стреля особено добре, защото вратарят скъси ъгъла му и най-опасното положение бе неутрализирано.

В следващите няколко минути мощни изстрели на Франк Рибери и Филип Лам пропуснаха да затруднят особено Ян Облак, въпреки че имаше потенциал да се получи нещо много опасно за Атлетико.

В 31-ата минута Кингсли Коман бе повален точно пред границата на наказателното поле фронтално срещу вратата и Шаби Алонсо с бомбен шут от фаула се възползва от рикошет в тялото на Хосе Хименес, за да матира Облак - 1:0 за Байерн!

В 34-ата минута реферът Джунейт Чакър изуми с решението си да отсъди дузпа в полза на Байерн, след като Хименес задържа Хави Мартинес и последният се строполи в наказателното поле. Мюлер обаче не можа да преодолее Облак от бялата точка и Байерн изпусна великолепен шанс да поведе в общия резултат само в рамките на 180 секунди.

Това се оказа и последното важно събитие преди почивката, защото баварците не можаха да стигнат до ново чисто положение пред вратата на Облак. Атлетико се бранеше усилено и все пак оцеля само с минимален пасив през първото полувреме, но бе видно, че гостите се нуждаят от повече опити за контраатаки.

След почивката все повече защитниците на Атлетико заприличваха на опълченци, които изобщо не се интересуваха от посоката на чистене на топката, стига тя да е извън наказателното поле.

В 54-ата минута обаче в типичния си стил след дълго подаване в предни позиции Атлетико се възползва от високата защита на Байерн и матира отново съперника. Гризман свали за Фернандо Торес, който моментално пусна в коридор за французина. Лайнсменът не отчете засада и Гризман се понесе сам срещу Нойер, като имаше достатъчно време да насочи кълбото където си поиска - 1:1.

Байерн определено бе шокиран и неподготвен за такова развитие на втората част, но продължи да обсажда наказателното поле на гостите. Ян Облак обаче тотално отчайваше баварците в редките моменти в следващите десетина минути, когато те успяваха да отправят някакви удари през купа защитници на Атлетико - страхотни намеси при изстрели на Алонсо и Левандовски.

Все пак, настоятелността на Байерн бе възнаградена в 74-ата минута, когато центриране отляво на Дъглас Коста бе насочено към далечната греда. Там Артуро Видал се пребори във въздуха и прати топката успоредно на голлинията, а Левандовски отблизо с глава опъна мрежата на Облак - 2:1.

Радостта на баварците бързо бе помрачена от втора много спорна дузпа, отсъдена от Чакър, този път в полза на Атлетико. И докато в първия случай имаше някакви основания да се посочи бялата точка, то в 82-ата минута Хави Мартинес спъна Торес извън наказателното поле, но турският съдия даде най-тежкото наказание. Потърпевшият отправи мощен удар вдясно, но Нойер успя да избие, за да запази интригата!

В 86-ата минута Левандовски пропусна изгоден шанс да прати Байерн на финал, след като отклонено центриране стигна до него пред малкия пенал, но шутът не се получи. В 88-ата след избита топка от корнер Давид Алаба отправи много коварен изстрел от 20-ина метра и Облак бе затруднен при проследяването на топката, но някак успя да я избие встрани.

Въпреки масирания натиск до 96-ата минута, Байерн така и не можа да стигне до трето попадение и трябваше да се примири с елиминацията, докато Атлетико за втори път в последните три сезона празнуваше класиране за финала!