Томов отговори на ЦСКА, след това призова: Великден е, време е да празнуваме

снимка: БТА

Александър Томов отговори на въпросите, които вчера бяха зададени към него.

Публикуваме отговорите на Александър Томов без редакторска намеса:

"Макар че, не би трябвало да отговарям на тези въпроси, защото те са формирани от лица причастни към предумишления фалит на ЦСКА ще им отговоря. Със сигурност тези въпроси не са зададени от Гриша Ганчев, нито дори от Петър Манджуков, а от лица около Ганчев, които въобще не ме интересуват. За съжаление тези лица не се подписват и нямат никакви формални постове в ЦСКА. Освен това ако имахте достатъчна грамотност и някакво образование щяхте да проверите отговорите на тези въпроси в счетоводните отчети, които са във ваши ръце почти година и половина. Но за последен път казвам – под моето ръководство нещата са правени като в книга, а не като в мутренско управление. Това го казвам, толкова не заради себе си, а заради тези лица – директори, членове на УС, треньори, с които съм работил и които вярвам, че никога не са ме лъгали. А сега на въпросите:

Г-н Томов, вярно ли е, че парите от трансфера на Спас Делев са отишли директно във ваша сметка, а не по сметката на ЦСКА?

Известно е, че още от времето на „Титан“ всички банкови сметки на ПФК ЦСКА АД са запорирани от многобройни осъдили ЦСКА кредитори. Ако притежавате елементарна банкова култура разбирате, че тези сметки няма как да се ползват. Всички средства, които са приходи на ЦСКА са отивали по сметки на „ЦСКА Инвестмънтс“, която е 100% собственост на ПФК ЦСКА АД. Това се отнася и за парите дошли от Мерсин в началото на 2015г. 400,000 лева от тази сума са върнати на Петър Манджуков (през сметка на Лира Инвестмънтс), защото така е по договор. Тъй като Петър Маджуков даде тази сума на заем на ЦСКА през м.12.2014г. поради есенното плащане за известния с високото си спорно майсторство и „многобройни“ (2 мача) изяви „футболиста“ Пакурар.

Вярно ли е, че заемът от „Инвестбанк“ е трябвало да бъде погасен с парите от трансфера на Спас Делев в Мерсин? (Понеже ние имаме документи, внимавайте с отговора!)

От къде и как ще се върнат парите по един или друг кредит зависи изключително от текущите нужди на клуба. Дали и как това ще стане зависи от изпълнителното ръководство и неговите текущи приходи и разходи. Фактът, че сме създали доверие в една публична финансова институция да кредитира дружество с огромен натрупан дълг доказва единствено високото ниво на мениджмънта на ЦСКА в този период. Да не забравяме, че през лятото на 2013г. дори доставчиците на минерална вода отказваха да имат отношения с ЦСКА поради „коректността“ на предишните управляващи с всякакви доставчици на отбора.

Г-н Томов, вярно ли е, че комисионната за Ивайло Чочев, която трябваше да бъде преведена на Футболен клуб Чавдар (Етрополе), е постъпила отново във ваша сметка?

Поредни глупости на неграмотни лица. Всичко, което е приход на ЦСКА е постъпвало по сметки на „ЦСКА Инвестмънт“. Никога не съм получавал „странични“ доходи по свои сметки или каквито й да е комисионни или подобни и при първия и при втория си мандат в ръководството на ЦСКА. За това съм с такова самочувствие пред феновете и пред цялата общественост.

Г-н Томов, колко месеца/години, по време на вашето управление, служителите на Футболен клуб ЦСКА не са получавали трудови възнаграждения?

Голямата сложност на управлението през 2013-2014г. беше да се разплатят огромни дългове като най-опасната част от тях бяха тези, които засягаха лицензирането на клуба през 2014г. По памет само заради лиценза за 2014г. се платиха над 5,1 млн. лева. По тази причини многократно сме закъснявали със заплати на служители, но общото намаляване на дълга е било неотклонна тенденция. Да не пропускаме факта, че през 2013г. имаше закъснение в размер 9 заплати на служителите от ДЮШ и администрацията, което през моето управление беше намалено.

Г-н Томов, колко време не бяхте плащали сметките за вода и ел. енергия на стадион „Българска армия“?

Този въпрос ми звучи толкова глупаво, че негов автор може да е само едно лице, което се подвизаваше покрай Мандужков, Инджов, а сега покрай Гриша Ганчев. Дори и със закъснение сме плащали, но не сме позволявали да бъде спряно подаването на ел.енергия на ст. „Българска армия“ – нещо, което се случи през лятото на 2015г. по време на вашето управление за срам и позор на институцията ЦСКА.

Г-н Томов, защо докато управлявахте клуба 3 години не разсрочихте задълженията към НАП, а предлагахте неликвидни обезпечения?

Обезпеченията бяха направени в т.нар. им неликвидна част от „Титан“ и за нас те бяха заварено положение. Що се отнася до неразсрочването това го отдаваме на голямата „любов“ на българската държава към ЦСКА, още повече, че близо 1/3 от всички задължения са лихви. Разбира се, не мога да отрека, че служители на клуба и неговия изп. директор Тодоров бяха направили многократни срещи с представилите на държавата, за да се решат тези въпроси. Основно наше постижение бе, че върнахме доверието на българските и международните институции в ЦСКА.

Основният въпрос към вас е – защо предадохте акциите на господата Петър Манджуков и Юлиян Инджов. Не можехте да погасите кредита или имаше друга причина?

До последното съм вярвал, че с господата Манджуков и Инджов ще бъдем партньори до завоюването на 32-рата шампионска титла. Всички отстъпки, които те поискаха от мен, вкл. за залози на акции съм ги направил с единствената цел да разширим основата на управлението и да можем да осигурим достатъчно средства до завоюване на титлата. От известната пресконференция от 19 март 2015г. свикана по инициатива на двамата господа ни беше заявено, че те ще управляват клуба. Останалото са публични действия известни на българската общественост. Това, което не се знае са задкулисните разговори с политици и футболни дейци, за които феновете са добре информирани.

Сам казвате, че съдът е единственият легитимен орган, който може да се произнесе, в такъв случай как ще коментирате решението на същия този български съд, че дружеството ПФК ЦСКА АД е в неплатежоспособност от 31 декември 2014 година?

Първо – това не е окончателно решение и второ то е дадено на база на неверни данни, от които са изключени основни активи на клуба. Ако тези счетоводни данни бяха вярни - основания за реален фалит за клуба не е имало никога освен във вашите непрофесионални глави. Няма как един и същи съд да дава решение за платежоспосбност в средата на 2014г. и шест месеца по-късно да дава обратно решение след като нищо не се е променило в този период от време. Истината е много проста – заварихме клуба в абсолютна неплатежоспособност и за 18 месеца сме намалили този дълг с 16 млн. лв.По-важното е, че сме създали през този период отбор от нулата, който струваше милиони и вие унищожихте.

Ще отречете ли, че по време на вашето управление се натрупаха най-много дългове?

Ще го отрека, защото истината е точно обратната. Не само са намалени дълговете, което личи от публичните отчети, а е създаден актив от играчи, които са стрували пари и, които са постигали успехи. Ако не беше вашата глупост да фалирате клуба и да спрете плащането на всичко през април и май 2015г. клубът щеше да излезе изцяло на положителен баланс. Мисля, че Александър Тодоров неотдавна представи документи по този въпрос.

Продължавате ли да звъните на единия от собствениците на клуба с молби да не бъдат разгласавяни подробности околко вашето управление?

Този въпрос ми звучи толкова глупаво, че няма защо да му отговарям. Не знам кои са собствениците на клуба, защото в момента такива няма. Ако става въпрос за ликвидаторите на клуба - то аз с тях много отдавна не разговарям.

А сега ще помоля вие да отговорите на следните въпроси:

1. Защо и по какви причини регистрирахте в началото на 2015г. ФК ЦСКА и се опитахте да прехвърлите активите в него?

2. Защо излъгахте българската общественост, че сте платили лиценза, а това не е вярно?

3. Защо разпуснахте отбора, в който имаше много конвертируеми играчи, които можеха да бъдат продадени?

4. Защо пристъпихте към публично обявяване на фалит без да се допитате до армейската общественост?

От тук нататък спирам с въпроси и отговори. Ако имате допълнителни ги задавайте на отговорните по закон изпълнителни лица, за всичко има документи и всичко може лесно да проверява. Във футбола може да се побеждава, когато имаш търпение и последователност, а не когато през март обявяваш, че ще инвестираш след като една година си проучвал клуба и след три месеца да искаш да го фалираш.

За мен миналото е ясно в детайли и за фалита, и за неговите автори, но доскучаваме на феновете да се занимаваме са с миналото. Важно е да погледнем утрешния ден и да видим кое е най-доброто от тук нататък. Готов съм да покрепя всеки, който се ангажира с ясна перспектива, приета от националните и международни футболни органи.

Гриша, ти си сериозен човек, разкарай тази посредственост около себе си!

Време е вече да празнува Великден, наздраве на всички!"