Дани Уелбек изригна след завръщането си и разплака Лестър в продължението (ВИДЕО)

снимка: БГНЕС/EPA

Отборът на Арсенал спечели дербито на 26-я кръг в английската Висша лига, след като се наложи с 2:1 над лидера в класирането Лестър. Победата дойде много трудно за лондончани, които спечелиха с гол в 95-та минута, а негов автор бе Дани Уелбек, който се появи 10 минути по-рано и дебютира през този сезон, след като дълго лекуваше различни контузии.

След тази победа Арсенал събра 51 точки в актива си, а "лисиците" ще запазят първото място, но вече само с две точки актив - 53.

Срещата започна прекрасно за Арсенал и още в първата минута те имаха голова възможност пред Каспер Шмайхел. Алекс Окслейд-Чембърлейн проби на скорост по десния фланг и реши да центрира вместо да стреля и Дани Симпсън изчисти в корнер, при който Алексис Санчес се размина с попадението след неточен удар с глава.

В 14' и гостите организираха първа добра атака. Кристиан Фукс изведе в наказателното поле Шинджи Оказаки, който бе добре затворен от Лоран Косчелни и стреля над вратата. При положението бе отсъдена засада, като при повторението се видя, че такава няма.

Темпото на игра рязко се покачи след 15'. Първо Аарън Рамзи бе изведен сам в половината на Лестър, но Шмайхел излезе далеч от наказателното поле, за да изчисти. Последва контраатака на "лисиците", при която последва центриране към Джейми Варди, който надскочи Ектор Белерин без проблем и насочи топката към вратата на Петър Чех. Стражът обаче показа невероятен рефлекс и спаси.

В 25' се стигна до поредната голова възможност пред играчите на Арсен Венгер. Пробив от дясно осигури центриране към Санчес, който бе сам в наказтелното поле. Чилиецът стреля от точката за изпълнение на дузпа, като Уес Морган и Дани Симпсън се хвърлиха, а кълбото се удари в капитана на гостите и излезе в корнер.

14' преди края на първата част Месут Йозил центрира към свободния Оливие Жиру в наказателното поле, като френският нападател успя да промуши топката след удар с глава зад Шмайхел, но правилно бе отсъдена засада.

Нголо Канте показа добър футбол в последните минути и бе много близо до това да се разпише. 7' пред края на първата част той отправи добър фалцов удар по диагонала, но Чех отново показа добър рефлекс и изби в корнер.

В 43' се стигна до най-интересното положение в срещата. Контраатака на Лестър доведе до дузпа за тима, която бе доста спорна. Начо Монреал опита да спре Джейми Варди, който сам се спъна в кръка на бранителя и се строполи, за което Мартин Аткинсън отсъди дузпа. Таранът на "лисиците" застана зад топката и с мощен шут откри резултата 1:0.

Втората част започна с натиск на Лестър, като малко след подновяването на играта Рияд Марез се опита да си изпроси дузпа чрез симулация, но този път Аткинсън не посочи бялата точка и спести жълтия картон на атакуващия футболист на гостите.

Само за 5' Дани Симпсън остави тима си с 10 души на терена. Крайният бранител бе санкциониран в 49', а в 54' си позволи да задържи Жиру, което му донесе ранно прибиране в съблекалнята. Клаудио Раниери веднага предприе смяна, като на терена се появи Марчин Василевски, а Марез бе жертваният футболист.

Численото предимство даде резултат както в играта на Арсенал, така и в резултата. Белерин центрира от дясно към Жиру, който с глава свали към влезлия като резерва Тио Уолкът, който останал очи в очи с Шмайхел не сбърка и изравни - 1:1.

 В последните минути на мача Арсен Венгер си позволи да включи в мача и Дани Уелбек, като заигра с трима нападатели. Това даде резултат и Арсенал се настани трайно пред вратата на опонента, а в 85' капитанът Пер Мертезакер бе оставен непокрит при центриране, но ударът му с глава премина на сантиметри от целта.

В добавеното време на срещата Арсенал спечели срещата. Месут Йозил направи своята 17-та асистенция, след като центрира от фаул, а на правилното място бе Уелбек, който с глава реализира в първия си двубой за сезона с екипа на Арсенал.

Стадион "Емиратс" ще бъде домакин на един от най-важните мачове за целия сезон на Острова. Изненадващият лидер Лестър гостува на Арсенал, като при победа днес "лисиците" ще се откъснат с 8 точки пред "топчиите", които са сред основните преследвачи за титлата.

Играчите на Арсен Венгер не се намират в най-добрата си форма и в последните 5 мача записаха само една победа, което се отрази на класирането им. След като Лестър загуби от Ливърпул на Боксинг дей, "топчиите" се изравниха на върха с днешния си опонент, но след Нова Година започнаха проблемите, като "артилеристите" направиха равенства с Ливърпул, Стоук Сити и Саутхямптън и загубиха от Челси, за да дойде победата с 2:0 като гост над Борнемут в миналия кръг.

Лестър от своя страна продължава да шокира всички с добрата си игра от началото на сезона. Момчетата на Клаудио Раниери записаха едва две поражения от началото на сезона, като едното е именно от днешния съперник. Въпреки това, те имат 15 победи през кампанията, а последното им поражение е именно от Ливърпул на Коледа. Последваха победи над Тотнъм и Манчестър Сити, както и над мърсисайдци, като в последните си три мача, те са реализирали осем попадения.

Първата среща между двата тима завърши по повече от категоричен начин - 5:2 в полза на Арсенал на "Кинг Пауър Стейдиъм".

Арсен Венгер е избрал да започне срещата с Петър Чех на вратата. Лоран Косчелни и Пер Мертезакер са в сърцето на отбраната, а като бекове са позиционирани Начо Монреал и Ектор Белерин. Аарън Рамзи и Франсис Коклен са опорните халфове, а Алексис Санчес, Месут Йозил и Алекс Окслейд-Чембърлейн ще подпомагат на Оливие Жиру, който е сам в атака.

Клаудио Раниери очаквано поставя на върха на атаката голмайстора Джейми Варди както и Шинджи Оказаки. Рияд Марез, Марк Олбрайтън, Даниел Дринкуотър и Нголо Канте са четиримата в средата на терена. Уес Морган и Роберт Хут са централните бранители пред Каспър Шмайхел, а Дани Симпсън и Кристиан Фукс са в двата края на защитата.