Новият бос на Ботев с първо интервю: Тръгвам си, ако феновете скочат на треньора! Искам отбора в Европа!

снимка: botevplovdiv.bg

Новият бос на Ботев Румен Чандъров даде ексклузивно интервю за пловдивския сайт Plovdivderby.com. Вижте какво разкри бизнесменът и какво ще се случва с "канарчетата" занапред!

- Г-н Чандъров, след появилите се информации, че ще ставате спонсор на Пирин Разлог, се появиха притеснения във феновете на Ботев Пловдив, че сте се отказали от това да станете акционер в жълто-черния клуб. Бихте ли внесли яснота?

- Това не е точно така. Не зная какви информации са се появили в медиите. Сегашният президент на Пирин е предложил да привлече Митов. Митов дойде при мен и ме попита може ли да вземе играчи от Септември. Казах му, че може. Поиска да тренира на базата ни в София - казах му че може. Реално - аз ще помагам с база и футболисти. До колкото знам Пирин си имат един или двама спонсори. Нито съм се отказал от Ботев, нито нищо.

- Защо тогава се бави прехвърлянето на акциите на Вас и г-н Самуилов?

-Какъв е този огромен интерес към прехвърлянето на тези акции. Нали помагам на отбора? Най-лесното нещо са акциите. Няма никакъв проблем с тях. Нека феновете не се притесняват. Имам някои документални изисквания, като се случат ще се прехвърлят. Но няма никаква драма. Виждате, че отбора е осигурен.

- Кога очаквате да станете официално собственик на акции в Ботев Пловдив?

- Може да е след месец, може да е след два. Но защо да се ангажираме пак със срокове? Кажете ми вие, кой издържа Ботев в момента? Клуба си има президент, всичко си върви по план.

- Ботев се раздели с 10 футболисти. Това свиване на разходите и бюджета ли е или спортно-техническа чистка?

- И двете. Бюджетът е бил страшно раздут! С този бюджет, в който са разполагали в Ботев до този момент е трябвало да играят в турнирите на УЕФА! Ние започваме едно подмладяване. Всички говорят за подмладяване, но ние имаме куража да го направим. Вижте колко млади момчета налага Ботев в момента. Малко ще се наложи да преболедуваме. Цветан Василев вече го няма. Някои хора за съжаление живеят още в друго време. Връщам се на въпроса ви. Свиването на бюджета реално съвпадна с освобождаването на ненужни футболисти. Не ме разбирайте погрешно. Ние ще имаме бюджет, с който да се борим за УЕФА, но той ще е стегнат и добре обмислен.

- Скромното присъствие на трансферния пазар е продиктувано от спортно-техническите виждания на г-н Костов или от нещо друго?

- Свързано е с подмладяването на тима. Ако вземем 4 опитни футболисти, какво ще стане с младите. Остават на пейката. Ще изгубят увереност, че ще се разчита на тях. Трябва да се даде шанс на младите и ние ще го направим. С този треньор. Чест му прави на Костов, че има смелостта. Нека градим. Нека не правим отбор от еднодневки.

- Това обаче не е ли прекалено смел ход от страна на Николай Костов. Предполагам знаете какви ще са настроенията, ако Ботев тръгне с лоши резултати през пролетта? Не рискува ли Николай Костов поста си по този начин?

- Аз ще застана зад треньора! Твърд съм в това си убеждение. В момента в който усетя, че феновете имат брожения или се настроят срещу треньора, аз ще се оттегля. Трябва търпение! Трябва да знаете - такъв треньор трудно ще намерим! Феновете трябва да го подкрепят. Ако искаме да изградим нещо стойностно - трябва да има подкрепа за треньора. Категоричен съм в това!

- Следяхте ли представянето на Ботев в контролите до този момент и как намирате отбора?

- Да, и аз като вас гледам по интернет мачовете. Искам да ви кажа, че от вчерашния мач съм приятно впечатлен. Напълно надиграване на противника, но индивидуални грешки доведоха до загубата. Николай Костов иска да изгради един различен стил. Стил, който Ботев до момента не практикуваше. Всъщност вие ми кажете Ботев имаше ли някакъв стил в първата половина на шампионата? Костов въвежда стил с владеене на топката. Това ще затруднява играчите, защото за тях това е ново и именно за това те ще имат нуждата от подкрепата на публиката.

- Ще присъствате ли на първият мач с Локомотив (Пд)?

- Няма да мога. В чужбина съм. Вероятно ще дойда в някой следващите мачове. Но аз не съм толкова важен. Клубът си има си президент, има си всичко. Аз не търся популярност. Аз искам да създадем нещо трайно. Не работя ден за ден. Ботев Пловдив е моето предизвикателство да изградим нещо стойностно. Не аз, а феновете трябва да са на трибуните. Тази фенска маса, с която аз знам, че Ботев разполага, трябва да дойде на мачовете. Какво като е Коматево? Няма оправдания. Стадионът трябва да пълен всеки мач. Не ги упреквам, това е призив! Тези играчи имат нужда от подкрепа.

- Предвидени ли са допълнителни стимули за футболистите за дербито с градския съперник?

 - По-голям стимул от това да победиш най-големия си градски съперник има ли? Нека да бият – ще останат доволни. Един футболист почне ли първо да мисли за пари, преди за представянето си на терена - не е на добре. Трябва да играят за себе си. Да покажат че са фактор. Тези играчи имат големи шансове да се реализират.

- Най-болната тема за феновете на Ботев е стадион "Христо Ботев". Давам си сметка, че що се отнася до този обект, не е хубаво да се дават прибързани обещания или срокове, които само ще затормозят, както собственици и спонсори, така и феновете, но все пак. Бихте ли споделили какъв е планът. Какво се прави в момента и какво очаквате да се случи?

- Ботев, има фенска маса и то не малка. Ние трябва да имаме сцена, за да правим спектакли. Не съм се хванал с Ботев, за да играя на Коматево. С 3-4 хиляди души публика , това не е футболен проект. Искам този отбор да се самоиздържа от фенове. Да не е зависим от мен или от един спонсор. Не феновете да треперят, когато се напише, че ще помагам на Разлог или Варна. Стадионът е една неизменна част от това, но не може да стане с едно щракване на пръсти. В момента остойностяваме. Водим разговори на всякакви нива. Търсим възможности за финансиране. Трябва да го облечем в бизнес проект, за да намерим парите. Дори един Домусчиев отиде за помощ от общината, нали така? Аз съм готов също да извадя една не малка сума. Така да се каже ако се намерят 5 лева и аз ще дам 5. Търсим всички възможни варианти за финансиране. Ще има трети акционер! Но не искам искам гръмки заглавия. Не цитирайте гръмки неща! Правим всичко възможно. Уважавам феновете и искам, и те да ни уважават за усилията, които полагаме. Никой не се е отказал!  Коматево е временен дом!

- Казвате временен дом, но от новия шампионат Ботев трябва да осигури стадион с осветление...

- Разглеждаме варианти. Сложно е! За една година не може да се направи стадиона. Работим се по всички параграфи. Лошото е, че навремето не е мислено да се постави осветление на базата, но мислим, какво да направим. Базата обаче е едно прекрасно съоръжение и не приемем извинения, че е далеч и за това не се пълни с публика. Пак искам да призова за подкрепа и посещение на мачовете. Работим за бъдещето на Ботев, но ни трябва подкрепа. Ето, звъннахте ми заради Пирин Разлог. Е, помагайки на Пирин това ще е помощ и за Ботев. Ще пратим там юноши, ще играят професионален футбол, ще се развиват и ще се връщат при нас.

- Имате възможност да се обърнете към всички фенове на Ботев, които ще прочетат това интервю. Какво искате да им кажете?

- Бих им казал да подкрепят отбора, дори изявите на терена да са колебливи. Не трябва да тръгват с лошо .Трябва да имат търпение. Каквото и да правим, го правим за доброто на отбора!