Хазартният онлайн лидер bet365 иска да плати 10 млн. данък, държавата не иска да ги вземе

Голяма компания иска и чака да си плати данъците, а държавата не желае да ги вземе. България губи над 10 млн. лева годишно от данъци, които не влизат в бюджета, защото Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите не дава своевременно лиценз на голям оператор за електронни залагания.

Операторът bet365 е ангажиран в процеса на лицензиране в България през последните 18 месеца. Преди година и половина компанията е подала документите си в Държавната комисия по хазарт към Министерство на финансите и е заплатила съответните такси за издаване на три различни вида лицензи. Позитивни решения, свързани с този процес, бяха взети през август миналата година, но някои административни препятствия, сред които и технически въпроси, са причините bet365 да не е завършил лицензирането си, пише Offnews.bg. Затова и сайтът не е достъпен официално от България. Български граждани обаче продължават да правят залагания като използват разположени в чужбина сървъри. Данъците, които операторът трябва да плаща също остават в чужбина, защото той няма лиценз у нас.

bet365 изразява увереност, че всички препятствия вече са преодолени и се надява процесът да бъде завършен скоро.

Въпреки че bet365 не е доволен от забавянето, компанията продължава да работи в сътрудничество с Държавната комисия по хазарта по време на лицензионния процес.

"От известно време се опитваме се да пуснем лицензирани продукти в България. Оптимисти сме, че последните административни и технически препятствия са преодолени и сме уверени, че вече покриваме изискванията за лиценз, сред които са заплащането на всички такси за регистрация и отговорно залагане, които са на стойност над 500 000 лева. Надяваме се скоро да имаме възможност да предлагаме голямо разнообразие от нашите продукти на българския пазар", заяви говорител на компанията.

"Вярваме, че националното лицензиране на световна марка като bet365 ще отправи важно послание към другите международни букмейкъри, към Европа и към по-широката международна бизнес общност, че България е "място, където може да се прави бизнес" в условия на коректна конкуренция и съществуващи правила от най-високи международни стандарти. Това може да е само положително за България и клиентите в страната. Влизането на bet365 и на други международни букмейкъри не само създава здравословен, конкурентен и отворен пазар за българските клиенти, но освен това повишава приходите в българската хазна чрез различните такси и задължения", се казва в съобщение на компанията.

В хода на процеса за лицензиране bet365 е взе мерки централната платформа bet365.com да не бъде достъпна за българските клиенти.

Говорителят на компанията изяснява, че "политиката на bet365 е да взема лицензи и да плаща задълженията си, съобразявайки се с европейската юрисдикция и съответните национални правила. В резултат на това групата е една от компаниите с най-много лицензи и една от най-регулираните групи за залагания в света. Тя притежава многобройни лицензи за страни като Великобритания, Дания, Испания, Ирландия, Гибралтар и Австралия. bet365 очаква с нетърпение възможността да предлага услугите си на българските клиенти, след като лицензионният процес към Държавната комисия по хазарта е приключен".

bet365 e една от най-големите компании за спортни залози в света. Основана е през 2000 година във Великобритания и впоследствие се е развила до такава степен, че има 2900 служители и над 22 милиона потребители в цял свят. Разполага с офиси във Великобритания, Гибралтар, Австралия и Малта и приходите й в глобален мащаб надхвърлят 2 млрд. евро за последната финансова година.

От bet365 смятат, че не е нормално един лиценз да се бави година и половина и че това води до огромни пропуснати ползи за България. Вероятно някой има полза от това забавяне, но със сигурност то не е в полза на държавата и данъкоплатците.

В момента данъците изтичат в чужбина, а този род бизнес може да се окаже от стратегическо важно значение за България. България може да стане предпочитана страна за първи лиценз, защото има много добър интернет и квалифицирани специалисти, а географското и разположение също е средищно. Държавата може да печели милиони евро, но сега това няма как да стане, защото повечето международни оператори са скептични по отношение на инвестиционни климат в държавата.

Пример за това е злополучният лиценз на bet365, който се бави от години.

От bet365 се надяват на следващото заседание на Държавната комисия по хазарта все пак да издаде дългоочаквания лиценз, за да може фирмата да започне да си плаща данъците в България и легално да работи с български клиенти.