Дербито Херта – Дортмунд завърши без гол

снимка: БГНЕС/EPA

Дербито от 20-ия кръг на германската Бундеслига между Херта и Борусия (Дортмунд) завърши без отбелязан гол. По този начин разликата между столичани и „жълто-черните“ остана 10 точки в полза на тима на Томас Тухел – 45 срещу 35.

Дортмунд обаче може да изостане още в битката за първото място с Байерн (Мюнхен), който е със седем точки повече, а тепърва ще изиграе своя мач от кръга – гостуване на Байер (Левркузен) в късния двубой в съботната програма.

Херта вече седем поредни мача няма поражение в Бундеслигата – за последно отстъпи с 0:2 на Байерн на 28 ноември, но серия от три равенства намали шансовете на тима да се пребори с Дортмунд за втората позиция.

Домакините от Берлин изиграха юбилейния си мач номер 1100 в елита, като с това се нарежда на 13-то място във вечната класация по този показател.

Шалке се изкачи на четвърто място в генералното класиране на германското първенство по футбол, след като победи с 3:0 като домакин Волфсбург в мач от 20-ия кръг.

Отборът от Гелзенкирхен е с актив от 33 точки и има една повече от Борусия Мьонхенглдбах, който надви Вердер Бремен с 5:1 в мача от петъчната програма на Бундеслигата.

Шалке поведе в резултата в 24-та минута на срещата, когато бившият защитник на Лудогорец Жуниор Кайсара подаде на Клаас-Ян Хунтелаар пред наказателното поле, а холандският нападател на домакините вкара топката в долния ляв ъгъл на вратата на Диего Беналио.

Само 11 минути по-късно се разписа и Йоханес Гайс, който вкара за 2:0 от пряк свободен удар, а Алесандро Шьопф оформи крайния резултат три минути преди края на редовното време. Майнц се изкачи на седмо място в генералното класиране, след като победи с 1:0 Хановер и остави съперника си на последната позиция.

Единствения гол в срещата вкара Хаиро в 24-та минута. Щутгарт победи с 4:2 Айнтрахт Франкфурт в друг мач от съботния следобед, с което отборът на Юрген Крамни напредна с пет точки срещу първия под чертата на изпадащите - Вердер Бремен.

Кристиян Гентнер и Даниел Дидави вкараха през първото полувреме за Щутгарт, а Георг Нийдермайер и Филип Костич довършиха домакините през втората част.