От дъното към върха – 1-годишната метаформоза на Лестър

снимка: БГНЕС/EPA

Лестър увеличи преднината си на върха в класирането на английската Висша лига на цели шест точки, след като срази с 3:0 основния си конкурент за първото място Манчестър Сити, и то като гост на „Емиратс“.

„Лисиците“ направиха поредната си заявка за титлата и дори за мениджъра им Клаудио Раниери става все по-трудно да отрича, че тимът му има такива амбиции. Лестър вече 47 поредни дни е на първата позиция в класирането и продължава да разваля сметките на останалите фаворити, които още чакат издънка от скромната селекция на Раниери, но тя така и не идва.

По същото време миналата година Лестър бе на дъното на таблицата и се бореше за оцеляването си, като в последствие стана едно от редките изключения в историята на Висшата лига – отбор в зоната на изпадащите по Коледа успя да се спаси в края на сезона.

Сега „лисиците“ имат шест точки аванс на върха и за 16-ти път отбелязаха първи попадение в мач от първенството – повече от всеки друг отбор. Голмайсторът на Висшата лига Джейми Варди не успя да се разпише и остана с 18 попадения, но партньорът му в авангарда Риад Махрез отбеляза феномелен гол и увеличи сметката си на 14.

Сити пък остана без победа срещу отбор от топ 6 (в моментното подреждане) в класирането – три равенства и четири поражения, което е твърде недостатъчен актив за тим с амбиции за титлата.